Už na podzim bude vypuštěn nový vlajkový čipset od amerického výrobce Qualcomm, který ponese označení Snapdragon 8 Gen 3 a jako první si jej nejspíš budou moct užít budoucí majitelé chystaných smartphonů řady Xiaomi 14. Od začátku letoška jsme již mohli slyšet řadu zajímavých spekulací o jeho parametrech, a tak jsme si zhruba mohli udělat představu, co nabídne „na papíře“. Nyní se objevují konkrétní výsledky testů.

Na počty bodů, které měl Snapdragon 8 Gen 3 údajně získat v benchmarcích Geekbench 5, Geekbench 6 a AnTuTu, upozornil ve více twitterových příspěvcích známý leaker Tech_Reve. Pojďme se na ně tedy společně podívat.

Prvně se zaměřme na Geekbench 5, kde bývá testován výkon procesoru. Snapdragon 8 Gen 3 v něm měl podle leakera získat 1 700 bodů v oblasti single-thread a skóre 6 600 v disciplíně multi-thread. Pokud by to byla pravda, šlo by říct, že dosáhne přibližně o 13 % a 30 % lepších výsledků než jeho předchůdce.

Výsledky v Geekbench 6 směřují k podobnému závěru. Za single-thread procesorový výkon obdržel 2 250 bodů, skóre multi-thread pak skončilo na 7 100 bodech. Tady se jedná cirka o 13% a 26% nárůst.

Benchmark AnTuTu se od Geekbench liší, jelikož se nezaměřuje pouze na výkon CPU, ale i další kvality čipu, jako je rychlost grafického jádra nebo operační paměti. Tech_Reve upozornil na příspěvek kolující nějakou z čínských sociálních platforem, který zachycuje, jak Snapdragon 8 Gen 3 dosáhl na 1 771 106 bodů.

Jen pro srovnání: současným králem AnTuTu je iQOO Neo8 Pro s čipem MediaTek Dimensity 9200+, protože se mu povedlo získat 1 358 352 bodů. Nejlepším mobilem se Snapdragonem je pak aktuálně OnePlus 11 se skóre 1 324 440. Nadcházející vlajkové SoC od Qualcommu tedy bylo v AnTuTu lepší o necelých 34%.