Před několika dny jsme vás informovali o změněných plánech týkajících se ceny nadcházející grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070. Doporučenou částku 599 dolarů namísto dříve diskutovaných 749,99 nyní potvrzuje oficiální snímek vytvořený samotnou Nvidií, ke kterému se dostal server Videocardz.

Vzhledem k tomu, že se nová generace grafických karet od Nvidie skládá ze samých modelů vhodných pro náročnější uživatele/tvůrce obsahu, bude RTX 4070 konečně vstupem do cenově dostupnější kategorie GPU založených na architektuře Ada Lovelace.

V tabulce je kromě ceny zapsána široká škála specifikací, díky nimž se opět potvrzují předešlé úniky/spekulace. Počítat můžeme se stejnými paměťovými parametry jako u již vydané Ti varianty. Dočkáme se tedy 12GB GDDR6X VRAM s propustností 504 GB/s, což v praxi znamená, že bude použita 192bitová sběrnice, po níž paměť poběží rychlostí 21 Gb/s.

Zajímavá data byla odhalena i co se týče spotřeby. Už dlouho se počítá s hodnotou TGP rovné 200 wattů, což se nyní potvrzuje. Kromě toho ale Nvidia uvádí, že průměrná spotřeba při hraní činí 186 wattů, zatímco u přehrávání videí pouhých 16 wattů. V nečinnosti pak bude karta využívat jen 10 wattů energie.

Pokud se skutečně dočkáme výpočetního výkonu 29 TFLOPS, pak bude možné říct, že je RTX 4070 zhruba stejně výkonná jako RTX 3080, ale s výrazně nižší spotřebou.

Ostatně to, že je generace Ada Lovelace příjemně efektivní, ukázaly už recenze dříve vydaných karet. V případě RTX 4070 by se tedy měla historie opakovat.

Vydání grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070 je stále naplánováno na 13. dubna. Recenze levnějších modelů by se mohly objevit již dříve, zatímco na poznatky testerů týkajících se oněch dražších budeme muset počkat až do samotného „dne D“.