Jako každý druhý den jsme si i na středu připravili nové technologické Stručně. Dozvíte se něco o pondělním výpadku Googlu i o tom, kdy Samsung představí nové ohebné telefony.

GOOGLE SE OPĚT SNAŽÍ PŘENÉST ZDRAVOTNÍ ZÁZNAMY DO APLIKACE

Google začal najímat uživatele pro testování své nové aplikace pro sledování osobních dat o zdraví ze svého zařízení. Testerů mají být tři stovky; Google zajímá, jak moc budou s aplikací interagovat.

Mezi další funkce má patřit i program pro doktory, kteří by si mohli data dohledávat jednodušeji, možnost participace v klinických studiích nebo monitorování spánku přes chytrý reproduktor Nest Hub. Je ale nutné konstatovat, že zdravotnický systém v USA funguje oproti Česku výrazně jinak.

Nejedná se o první takovou aplikaci společnosti, už v roce 2008 Google představil aplikaci Google Health, kterou byl ale nucen pro malý zájem v roce 2012 vypnout.

ŠÉF CLUBHOUSE ŘÍKÁ, ŽE DATA UŽIVATELŮ NEUNIKLA

V posledních dnech se objevily informace o úniku dat uživatel sociální sítě Clubhouse. Údaje 1,3 milionu uživatelů byly nahrány s volným přístupem na hackerské fórum. Zahrnují ID uživatel, jména, uživatelská jména, propojené účty Twitteru a Instagramu, datum založení účtu nebo počty sledujících.

Šéf Clubhouse únik dat pro The Verge popřel slovy: „Ne, tohle je zavádějící a nepravdivé, je to clickbait článek, nebyli jsme hacknuti. Uvedené údaje byly všechny veřejně přístupné z naší aplikace. Odpověď na vaši otázku je tedy definitivní ne.“

Data byla tedy s největší pravděpodobností získána pomocí veřejné API, a tak se nejedná přímo o únik osobních dat, jako v případě Facebooku.

Přečtěte si také: Satelitní zprávy pravděpodobně dorazí do Google Pixel 9

SAMSUNG SVOU DVOJICI OHEBNÝCH TELEFONŮ PŘEDSTAVÍ DŘÍVE, NEŽ SE ČEKALO

Samsung se kromě svých vlajkových lodí soustředí i na ohebné modely. U Galaxy Z Fold 3 a Galaxy Z Flip 2 jsme původně čekali představení v srpnu/auguste nebo září/septemberi, nově se ale očekává, že přijdou už v červnu/júli. Pravděpodobně to má, co dočinění s letošním vynecháním nového modelu vlajkové série Note.

PIXEL VÁS MŮŽE ZACHRÁNIT PŘED PŘEJETÍM AUTEM

Aplikace Digital Wellbeing dostupná na telefonech Google Pixel dostává novou funkcionalitu; upozorní vás, pokud s telefonem pracujete při chůzi. Funkce trefně pojmenovaná „Heads up!“ (hlavy vzhůru) by vám tam mohla zachránit i život.

GOOGLE VYPÍNÁ APLIKACI GOOGLE SHOPPING

Aplikace Google Shopping, která uživatelům umožňovala rychle nakupovat ve stovkách obchodů s pomocí svého Google účtu bude vypnuta. Společnost její funkcionalitu plně přenechává na webu. Právě prohlížečová verze se od té v aplikaci téměř neliší.

Google ukončení podpory potvrdil.

VÝPADEK GOOGLE DOCS

Některé služby Google si v pondělí zažily výpadek. Nebylo například možné zakládat nové dokumenty, nebo bylo načítání stránek dlouhé kvůli vysoké odezvě. Google už ohlásil, že problém vyřešil.