Ačkoliv se Google aktivně snaží chránit svůj obchod s aplikacemi před návalem škodlivého softwaru, ne vždy se mu to povede. Bezpečnostní experti ze společnosti Dr. Web, která vyvíjí antivirové programy, nyní odhalili podvodné appky, jež v Obchodu Play nasbíraly přes dva miliony stažení.

Jednotlivé aplikace v sobě měly malware, adware nebo se snažily uživatele nachytat pomocí phishingových metod. Jednou z problémových aplikací, kterou si stihlo stáhnout přes milion lidí a ještě donedávna byla na platformě Google Play dostupná, je TubeBox. Ta svým uživatelům slibovala parádní odměny za sledování videí, avšak své sliby nikdy nedodržela a místo kupónů na nejrůznější platformy se ukazovala pouze chybová hlášení. Cílem zkrátka bylo udržet uživatele na platformě co nejdéle, aby mohli vývojáři generovat peníze ze zobrazených reklam.

Další aplikace sloužily ke správě telefonu. Uživatelům například slibovaly vylepšení bezdrátové technologie Bluetooth nebo jim dávaly možnost upravit si zvukové nastavení a pohrát si s ekvalizací. Jejich cílem ale nebylo usnadnit lidem život, ale ukazovat podvodné reklamy. Šlo konkrétně o tyto aplikace:

  • Bluetooth device auto connect
  • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver
  • Volume, Music Equalizer
  • Fast Cleaner & Cooling Master

První jmenované se podařilo nasbírat více než milion stažení.

Odborníci z Dr. Web také upozornili na aplikace, které se snažily nachytat ruské uživatele. Vydávaly se například za partnery tamních bank či investičních skupin.