Twitter má s dezinformacemi problémy dlouhodobě. Je jedním z hlavních médií dezinformátorů nebo jen neznalých lidí, kteří dezinformace šíří. Bylo to tak při amerických prezidentských volbách a je to tak i nyní, když se světem šíří koronavirus.

Novinkou, která by Twitter mohla změnit přívětivé místo, je nový označovací systém, který objevila výzkumná skupina Jane Manchun Wong.

Přečtěte si také: Meta testuje nové trendové funkce aplikace Threads

Podle Wong bude systém tweety rozdělovat do tří skupin podle závažnosti tvrzení. U první kategorie se pod příspěvkem bude zobrazovat upozornění „Nejnovější informace“, u druhé „Buďte informováni“ a u třetí „Zavádějící“. Hypertextové odkazy těchto popisků pak povedou na více ověřených informací o tématu.

Jako každé zavádění podobné funkce i toto zvedá otázky ohledně cenzury. Algoritmy Twitteru dříve zklamaly a nedá se vyloučit, že se tak stane znovu. 

Kdy ani jestli vůbec funkce na Twitter zamíří, není jasné. Nevíme také, zda bude platforma nějak omezovat ty, kteří dezinformace šíří. Wong už ale několik novinek na Twitteru předpověděla správně, a tak se zřejmě nemýlí ani teď.