Vysokoškolský profesor v Japonsku vytvořil prototyp displeje, který kromě vizuální přenáší i chuťovou informaci. Nejedná se konkrétně o displej, který chuť vyvolává. Ta je nasprejována dochucovadly na plastový talířek.

„Cíl je umožnit lidem vyzkoušet chutě z druhého konce světa, aniž by museli odejít z domu,“ říká tvůrce prototypu.

Jak daleko se výzkum posune, je každopádně otázkou, zvlášť v době pandemie, kdy olizování různých povrchů není zrovna ideální.

Jedna ze studentek, která měla možnost si prototyp vyzkoušet, prohlásila, že „displej“ chutná jako mléčná čokoláda. Tvůrce ukázal menší zařízení už před rokem. Pro iluzi chuti využil gelů a elektrického napětí.

Komerční výroba by podle profesora mohla stát asi dvacet tisíc korun, pomoct by měla především učícím se kuchařům. Zmíněný profesor také pracuje na spreji, který by na krajíc chleba dodal čokoládovou či pizzovou příchuť.