Pokud často nemůžete v množství otevřených karet najít tu, kterou hledáte, nejste ani zdaleka sami. Z malého výzkumu mezi 103 respondenty vyplývá, že to je všeobecný problém.

Hromadění karet, ať už jsou to články pro pozdější přečtení, překladač, převodník měn nebo třeba zanechání otevřených mailů jako připomínek, dokud se malými záložkami na vršku obrazovky nedá navigovat, nějakým způsobem zažívá více než polovina dotázaných.

Toto může způsobit, že se lidé cítí ve stresu a nedokážou se soustředit. Přesto se nám ale někdy nechce všechny karty pozavírat, a to především kvůli tomu, že se bojíme ztracené práce, kterou bychom museli vykonat znovu, kdybychom se ke stejným článkům chtěli vrátit.

Přečtěte si také: Google představuje AI model Gemma

„Lidé se obávali, že jakmile něco zmizelo z dohledu, bylo to pryč,“ říká Aniket Kittur, která studuje na univerzitě Carnegie Mellon.

V rozhovorech, které vědci s respondenty vedli, jeden z nich přirovnal nezavírání karet ke strachu ze ztráty.

„Je to strach ze ztráty něčeho důležitého nebo něčeho, k více znalostem nebo něčeho, co vám pomůže dostat práci,“ řekl.

Překvapivě je to právě tento strach, který problém způsobuje většině respondentů; jako důvod hromadění karet uvedlo lenost jen 19 % z nich.

Jeden z odpovídajících prohlížečové karty přirovnal k hromadícímu se prádlu. „Je to jako svetr, který nosím několikrát týdně. Řeknu si, že je lehčí ho prostě přehodit přes židli než ho schovávat do skříně. Pak je toho ale přes tu židli přehozeného tolik, že nic nemůžu najít,“ zmínil.

Koncept prohlížečových karet je tu s námi už od devadesátých let, a za tu dobu se moc nezměnil

Cílem vědců, kteří tuto studii prováděli, bylo vyřešit problém hromadění karet, a ze závěrů vytvořili rozšíření Skeema, které vám problém pomůže vyřešit s použitím umělé inteligence. V současnosti ale ještě není otevřeno veřejnosti.