Elon Musk je jednou z nejzajímavějších osobností dnešní doby a přestože ho má mnoho z nás rádo, ani on neunikne nějakým těm průšvihům. Elon se snaží si vybudovat image futuristy s nadčasovými plány, ale i přesto, jak moc se o tuto image snaží, občas se mu zkrátka něco hodně nepovede. Takže tady jsou čtyři věci, které Musk opravdu nevychytal.

Oznámení, že Tesla může odkoupit akcie za 420 na kus

Musk je pro svá četná kontroverzní prohlášení na Twitteru známý. Ať už jde o nespočet vtipů nebo i prohlášení, která otřásla se světem kryptoměn. Sedmého srpna roku 2018 ale zašel až moc daleko. Zveřejnil totiž tweet, ve kterém prohlásil, že Tesla má peníze na odkoupení všech svých akcií za 420 dolarů na akcii.

Co víc, dodal, že je transakce prakticky už připravená, peníze přichystány a jedinou nejasností je hlasování akcionářů. Právě díky tomuto tweetu akcie společnosti stouply o více než šest procent. To se ale příliš nezamlouvalo americké komisi pro cenné papíry a směnu, která kvůli tomu Muska vyšetřovala.

Celý incident nakonec skončil dohodou s komisí, že Musk skončí na pozici předsedy rady společnosti, post ředitele společnosti si ale nakonec mohl nechat. A dnes už si dává mnohem větší pozor, co na Twitter napíše.

Rozbití okna Cybertrucku

Snad ještě známějším propadákem je představení nového elektrického pickupu z dílen automobilky Tesly. Auto, které jakoby patřilo do sci-fi filmu, bylo asi největší hvězdou celé show. Kromě toho, že jako každý produkt Tesly i tento pickup jezdil na elektřinu, měl ještě jednu unikátní vlastnost; byl opravdu pevný.

Nebo spíše měl být. Automobilka nám slibovala prakticky neproniknutelnou kostru doplněnou neprůstřelným obrněným sklem. Právě demonstraci pevnosti skla si asi všichni pamatujeme nejlépe. Protagonista vzal do ruky kovovou kouli, hodil ji na auto a sklo se roztříštilo. Koule dovnitř sice neprošla, z Muskovy reakce bylo ale zřejmé, že tohle se stát nemělo. Vyzkoušeli to tak ještě jednou na zadním okně a… zase se rozbilo.

Tenhle moment se po internetu šířil ohromnou rychlostí a někteří tak říkají, že se nakonec tento nezdar Tesle vyplatil. Představení nového auta se totiž dostalo k velkému množství lidí.

Musk později vysvětlil, proč se stalo to, co se stalo. Podle něj se při předešlé ukázce, kdy protagonista do auta uhodil kladivem, nespatřitelně okna narušila v rozích, a proto potom nevydržela náraz kovové koule.

Přesto Muska určitě moment, kdy se okno rozbilo, velmi zabolel.

The Boring Company v Las Vegas

The Boring Company začala tak trochu jako vtip. Navzdory svému názvu ale rozhodně nudná být neměla. Musk sliboval transport pod zemí, který pomůže očistit města od hlukových i vzduchových znečištění, která produkují auta. Původní futuristické pody ale v prvních prototypech nahradily běžné Tesly a věci nejdou ani trošku podle plánu.

Poprvé si veřejnost jízdu tunelem mohla vyzkoušet letos na konferenci CES v americkém Las Vegas. Právě tamní konferenční centrum se v roce 2019 stalo prvním platícím zákazníkem The Boring Company, když si objednalo dva tunely o délce jeden a půl kilometru. Tedy jeden tunel v každém směru. Novinka měla dvacetiminutovou cestu pěšky proměnit v minutovou jízdu tunelem.

Propadákem bylo, když se na samotné konferenci při demonstraci projektu tunel ucpal a návštěvníci tak museli čekat v běžné koloně.

Kromě poničení reputace se The Boring Company nejspíš dočká i tučných pokut ze strany konferenčního centra. Ve smlouvě totiž stojí přepravní kapacita 4 000 osob za hodinu, na konferenci CES to ale spíše vypadalo na zhuba 1 300 osob za hodinu.

Na budoucnost cestování, kterou se snaží The Boring Company propagovat, si tak budeme muset ještě chvíli počkat.

Odstoupení od koupě Twitteru

„Twitter má obrovský potenciál, já ho naplním,“ prohlásil ještě před několika měsíci Elon Musk. Jak to tak ale vypadá, s koupí sociální sítě si to rozmyslel. Právě jeho nečekané vycouvání z dohodnuté téměř bilionové koupě nás k tvorbě tohoto videa inspirovalo.

Původní dohoda všechny akcie společnosti, které Musk zatím nevlastní, nacenila dohromady na 43,4 miliardy dolarů, v přepočtu tedy přes jeden bilion korun

Musk prostřednictvím svých právníků pro zrušení dohody argumentuje tím, že mu Twitter neposkytl transparentní data o podílu botů na platformě.

Hodí se ještě dodat, že Musk v jednom z rozhovorů, kde o koupi sociální sítě mluvil, prohlásil, že ho ekonomika jeho rozhodnutí vůbec nezajímá. Přesto je to právě ekonomická stránka, která ho teď od koupě odrazuje.

Dále se mu nelíbí změny v personálním obsazení společnosti, které po jeho nabídce nastaly. Twitter ho ale od dohody jenom tak odejít nenechá. Koupi tak brzy bude řešit soud, který rozhodne, zda si nakonec Musk přece jenom bude muset platformu koupit.

Závěr

Jak se říká, ne každý den je posvícení, a tak přes spoustu pozitivního mediálního pokrytí Muska občas zastihnou i činy, které jeho image výrazně kazí. Vzpomenete si na další věci, které se mu opravdu nepovedly?