Osom je firmou vytvořenou ze zaměstnanců startupu Essential. Ten chtěl před pár lety vybočovat z řady, jeho první telefon se ale prodával málo a obdržel smíšené recenze. Model OV1 má soupeřit s vlajkovými loděmi Apple, Google či Samsungu.

Vzhledem k tomu, že za mobilem stojí stejní lidé, může mírně původní telefon z dílen Essential připomínat, o jeho reinkarnaci se ale nijak inženýři nesnažili. Materiálně bude telefon mít nerezový rám, titanové pouzdro, keramickou zadní stranu, krycí sklo Corning Victus a procesor z dílen Qualcommu.

Telefon měl být údajně představen už tento týden, kvůli aktualizaci procesoru se ale Osom rozhodl vydání odsunout. Využívat bude Snapdragon osmé řady, je tak možné, že půjde o nový Snapdragon Gen 1, v takovém případě by ale nejspíš firma kolem procesoru nebyla tak tajnůstkářská.

Další zajímavostí je zahrnutí ultra-wideband (UWB) technologie. Mají ji třeba telefony Apple či Google a využít se dá pro přesné sledování polohy či pro digitální klíče od auta. Uvnitř telefonu také najdeme dva sloty na fyzické SIM karty, firma se totiž kvůli eSIM nechtěla vázat na jednoho operátora, jako to udělalo Essential.

Zezadu najdeme dva senzory o 48 a 12 megapixelech, přední kamera bude 16MP. Vzhledem k tomu, jak důležitý je u fotek software, se ale prakticky nedá odhadovat, do jakých záběrů se tato čísla propíšou. Společnost každopádně cílí na kamerový set hodný vlajkové lodě.

V balení najdete kabel s USB-C konektory na obou stranách s mechanickým odpojením pinů. Když tak nabíjíte z veřejných portů, nemusíte se bát o svá data. Veřejné porty jsou ale stále z většiny osazeny klasickými USB zdířkami, mechanické odpojení navíc znamená rychlosti USB 2.0 v podobě maximální rychlosti přenosu 60 MB/s. Telefon sám přitom zvládne i 625 MB/s.

Nabíjení telefonu má být rychlé, jak moc rychlé se ale firma nepochlubila. Každopádně si kostku do zásuvky budete muset pořídit sami; v balení žádnou nenajdete.