Článek vznikl v rámci placené spolupráce: ASUS je výběrem pro každého správného hráče. A teď je otázkou – co si tedy od nich vlastně vybrat? Nevíte? Máme tu pro vás ve spolupráci s ASUSem a grafickými kartami NVIDIA GeForce RTX 40. řady nějaké ty tipy na pořádné herní Vánoce.

Takže čímpak to začneme? Co takhle ASUS ROG Strix G16. Herní notebook s procesorem Intel Core 13. generace i9-13980HX. To není úplně špatné; 24 jader a 32 vláken je docela síla. Vlastně docela doslova. A díky NVIDIA GeForce RTX 4070 se ani nemusí ten, komu to dáte, bát, že by na tom nic nerozjel. Rozjede nejnovější pecky, hlavně když RTX 4070 zvládá DLSS 3.0 s frame generation. DLSS renderuje hru v nižším rozlišení a pomocí umělé inteligence obraz následně upscaluje, aniž by byla ztracená jeho kvalita za cenu zvýšení snímků. Frame generation mezi snímky navíc dosazuje snímky generované, čímž se může až zdvojnásobit celkový počet snímků. A jak vlastně notebook vypadá?

Má 16palcový 16:10 HDR displej s QHD rozlišením a dokonce 240Hz obnovovací frekvencí. Takže se vašemu blízkému vážně ten frame generation u DLSS 3.0 bude hodně hodit. 100% kalibrace pro barvy v rámci DCI-P3 taky potěší a jde o IPS panel s 3ms odezvou. Dolby Vision, Dolby Atmos… Sakra, co to nemá?

Aha. Nemá to numerickou klávesnici. Důležité ovšem je, že klávesnice má český layout a hlavně RGB podsvícení. Nechybí k tomu všemu i 16 GB DDR5 pamětí. Takže rychlá novinka. Stejně jako 1TB NVMe disk, takže se tam vejde Minecraft se všema modama v existenci, super. Nebo nejnovější Call of Duty tak… dvakrát.

Pokud to třeba darujete nemluvněti, můžete si díky celé té síle být jistí, že ho to prožene půlkou základní školy a pořád to bude dostatečná bestie na všechny hry, co ho v budoucnu čekaj. A 3,5mm jack, jeden port pro HDMI 2.1, dvakrát USB 3.2 typu A jednou „Céčko“ taky potěší.

Dalším z našeho seznamu je ROG Zephyrus G16, který disponuje oproti předešlému notebooku sice o něco slabším, ale pořád hodně solidním procesorem. Konkrétně Intelem i7-13620H s frekvencí 2,4 GHz. To znamená 10 jader, z toho 6 výkonnostních a 4 efektivní. A ve streamování jí také pomůže notebooková grafická karta NVIDIA GeForce RTX 4060.

Díky té rychlosti jí doslova uletí sandál. Koneckonců, stejně jako předtim RTX 4070, i RTX 4060 zvládá DLSS 3.0 s frame generation, takže se tu bude pro spoustu her hodit ten 165Hz IPS panel. Rozhodně doporučujeme se podívat na naše předchozí testy této technologie, abyste to sami viděli v praxi.

Těhlech čísel by určitě dosahovat měl díky tomu, že rozlišení je také o něco nižší, a to dnes stále standardních FullHD s poměrem 16:10. Ovšem ne za cenu velikosti, protože jde stále o 16 palců.

Nejen babička z tohohle notebooku vytáhne pro svoje streamovací potřeby ideální výkon a ten Skyrim nebo snad i Starfield s modama jí tam poběží jak po másle. A určitě se jí tam i vejde díky 512GB NVMe disku. Navíc to má taky českou klávesnici, 16 GB DDR4 pamětí a všechny příslušné porty. 3,5mm jack, jednou HDMI 2.1, dvakrát USB 3.2 typu A, jednou typu C a dokonce čtečku pro microSD karty, takže kdokoliv může rychle přesouvat videosoubory ze své kamery.

A co takový novtebook ASUS ROG TUF 15? Zkuste to dát otci a prezentovat nějak takto:

Víš, milý otče, tento notebook bude splňovat všechny tvé potřeby. Jedná se o primárně herní notebook Obsahuje v sobě grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 4060. Je to zkrátka ta nejlepší řada grafických karet, takže dostaneš podporu DLSS 3.0, a to je pro hraní tvých nejoblíbenějších her zcela úžasné. Díky tomu, že to celé běží na nové architektuře, mají karty 40. řady výrazně lepší jádra pro ray-tracing, podporují enkodování kodeku AV1 mají lepší spotřebu, šetří baterii a dosahují výrazně lepších teplot. Rozjedeš na tom nejnovější pecky, jako třeba Alan Wake 2, bez větších problémů.

Logicky se ale můžeš na netu koukat i na fotbal, rugby a další ty typický chlapský sporty. Speciálně pro tebe tam nainstaluju i pár aplikací, abys mohl sledovat tvoje oblíbené My Little Pony… ale chápu, že pro tebe je nejdůležitější, aby to rozjelo The Sims. A na to se můžeš naprosto spolehnout.

Samozřejmě to toho ale rozjede výrazně více. Díky AMD Ryzenu 7 7735HS všechno posviští, protože má 8 jáder a 16 vláken s maximálním boostem až 4,7 GHz. Na hry úplně geniální. A navíc je notebook vhodný i na cesty a do postele. Díky 15 a půl palcovému displeji se vejde na klín stejně jako jste se tátovi kdysi všeli vy sami. Váš otec to může brát jako nové miminko. Miminko, které na něj bude koukat svým FullHD IPS očkem s poměrem stran 16:9, krásnýma nakalibrovanýma sRGB barvama a bude mrkat rychlostí 144Hz.

Načež se rozbrečí a vy můžete hrdinně dodat: Nebreč taťko. Brečet můžeš, až ti řeknu, že to sice má jenom 8 GB pamětí, ale jsou to DDR5. A na ten 1TB NVMe disk si budeš moct dokonce stáhnout všechny díly The Sims a pořád mít místo na ten připravovaný pátý díl. Já vim, neuvěřitelný! A nejlepší je, že i za výrazně nižší cenu nebudeš oproti ostatním členům moc strádat! Stejně jako oni budeš mít porty pro 3,5mm jack, port pro HDMI 2.1, dvakrát USB 3.2 typu A a jednou typu C s podporou DisplayPortu, port pro LAN kabel a také další port pro USB C s DisplayPortem. Nechybí RGB klávesnice, touchpad, podpora Dolby Atmos, budeš mít stejně jako oni 720p HD kameru, zabudovaný mikrofon i podporu Wi-Fi 6.

A co pro hraní nesmí chybět? Něco přenosného! Obzvlášť, pokud třeba máte synovce s jistými... střevními potížemi. Tohle pro něj bude naprosto ideální. Konečně už nebude muset hrát jen běžný mobilní hry, ale pořádný počítačový.

Koneckonců ROG Ally je trochu přehnaně řečeno gamepad s displejem. Na rozdíl od konkurence přímo běží na Windowsu, takže kompatibilita je okamžitě zajištěná a cokoliv, co podporuje ovladač, poběží. Teda… skoro cokoliv. Pořád je potřeba brát v potaz, že jde o přenosné zařízení. Procesor AMD Z1 Extreme toho zvládne hodně, ale ty úplně nejnovější pecky s určitou mírou kompromisů. Spíše se tak ROG Ally hodí na některé starší hry nebo obecně menší tituly. Ale pro hry jako Hades je naprosto ideální.

Stejně tak třeba u nás v redakci oblíbené Disco Elysium. Dotyčný se zařízením nebude ani nikoho muset rušit díky 3,5mm jacku s Wi-FI 6. I na tom záchodě půjdou multiplayerovky a díky vibracím si vlastně ty hry lze v určitých ohledech užít i více než na notebooku.

Nejen tyto produkty od ASUSu můžete darovat své rodině. Pokud jste po podobném dárku sáhli i vy, tak se nám určitě pochlubte v komentářích.