Americký čipový gigant Qualcomm, kterého můžeme znát především ze smartphonové scény, před nedávnem vydal tiskovou zprávu, kde ohlásil příchod novogeneračních čipů s označením Snapdragon X. S nimi se ale tentokrát nesetkáme pod kapotou špičkových herních telefonů, nýbrž počítačů. Do akce budou nasazeny už v příštím roce a podle samotného výrobce představují „zlomový bod po odvětví osobních počítačů“.

Zatímco jsme se donedávna mohli spoléhat pouze na „marketingové řečičky“, které nám toho ale po praktické stránce moc neřekly, nyní se objevují konkrétní parametry čipu s označením Snapdragon X Elite. Dle dostupných informací půjde o vlajkový model, popřípadě jednoho z hlavních tahounů chystané řady.

Parametry na sociální síti X zveřejnil známý hardwarový portál Videocardz. Nadcházející SoC podle něj nabídne dvanáct vysoce výkonných procesorových jader Oryon, které si Qualcomm sám navrhnul, aby mohl konkurovat Applu a jeho čipům řady M. Údajný počet jader je ale trochu zvláštní vzhledem k někdejším zprávám. Dříve se totiž spekulovalo, že Snapdragon X Elite bude poháněn osmi výkonnými jádry a čtyřmi efektivními.

Server Videocardz dále prozradil, že čipset bude používat operační paměť typu LPDDR5X s propustností až 136 GB/s. Součástí bude také blíže nespecifikované grafické jádro řady Adreno s výpočetní sílou 4,6 TFLOPS a podporou pro zapojení trojice 4K displejů (zřejmě prostřednictvím Thunderbolt 4). Pro práci s umělou inteligencí nemá chybět ani NPU (Neural Processing Unit) o síle 45 TOPS.

Potěší také podpora rychlého bezdrátového standardu pro připojení k internetu Wi-Fi 7, a dokonce bude možnost využít také mobilní 5G sítě. Tuto možnost u konkurenčních Apple čipů nenajdete. Portál Wccftech ale poznamenává, že 5G teoreticky nemusí fungovat samo o sobě a může vyžadovat připojení dodatečného přijímače.

Videocardz v příspěvku na X zmiňuje také marketingové tvrzení Qualcommu, že Snapdragon X Elite nabídne dvakrát vyšší výkon procesoru i grafického jádra nežli procesory s architekturou x86. Videocardz v komentářové sekci uvádí, že tato informace vyplývá ze srovnání s 28W procesorem řady Intel Raptor Lake, jenž nabízí GPU s výpočetní sílou 2,3 TFLOPS. U blížící se generace Intel Meteor Lake se mezitím počítá s výpočetním výkonem kolem 4,5 TFLOPS. Koncem příspěvku Videocardz hovoří o schopnosti procesoru utáhnout model umělé inteligence se 13 miliardami parametrů.

Jsme zvědaví, jak se tvrzení Qualcommu v jeho propagačních materiálech promítnou do reality. Než je brát v potaz, bude aktuálně lepší počkat si na skutečné benchmarky, které buď uniknou, anebo vyjdou až ve chvíli, co se Snapdragon X Elite dostane na trh.