Celé konferenci Lenova dominoval ThinkPad X1 Extreme; už čtvrtá generace jeho vlajkové lodi. Ta letos nabízí v tradičním tenkém lehkém těle z uhlíkových vláken grafickou kartu GeForce RTX 3080.

Kromě vlajkové lodě se Lenovo pochlubilo ještě novým ThinkPadem Yoga, který běží na AMD, a dvěma novými Chromebooky.

Vraťme se ale k tomu nejvýkonnějšímu notebooku. Abychom upřesnili tu zmíněnou tenkost a nízkou váhu, laptop je tenký jen 17,7 mm a váží jen 1,81 kg.

Jedním z nejvýraznějších vylepšení je chlazení. To díky novému řešení bude dosahovat mnohem lepších výsledků, které se budou u extrémně silných komponent hodit.

Přečtěte si také: Chystaný notebook Xiaomi Redmi G Pro 2024 přinese kartu RTX 4060 a nový Intel procesor

Notebook běží na hladovém procesoru Intel Core i9-H jedenácté generace a grafické kartě začínající na GeForce RTX 3050 Ti a končící na GeForce RTX 3080, což je na takhle nízký profil opravdu něco.

Obraz ze zmíněné grafiky uvidíte na 16" 16:10 displeji, u kterého si budete moc vybrat mezi QHD+ a UHD+. Displeje s vyšším rozlišením nabídnou podporu Dolby Vision HDR s nejvyšším jasem 600 nitů. Ačkoli nemají 10bitovou hloubku obrazu, simulují ji s pomocí 8 + 2bitových barev.

V konfiguraci si můžete vybrat až 64 GB RAM DDR4 paměti, dvě dvouterabajtová M.1 PCIe Gen4 SSD a 90Wh baterii, která přináší až 10,7 hodin výdrže.

Mezi další funkce patří WiFi 6E, reproduktory Dolby Atmos a čtečka otisků prstů.

Jedná se tak o skvělý notebook pro ty, kteří tvoří obsah a ocení velký výkon na cestách, nebo pro hráče, kteří preferují tenká zařízení. 

Vlajkový notebook ale přichází s vlajkovou cenovku. Nejlevnější konfigurace začne na 2 150 dolarech (asi 50 000 korun) a přijde v srpnu/auguste.