Tesla nedávno odhalila, že se začátkem letošního roku stala terčem vnitřního bezpečnostního incidentu, který měl za následek únik dat tisíců uživatelů. Konkrétně bylo narušeno soukromí více než 75 000 majitelů vozidel Tesla, přičemž mezi uniklými informacemi byly identifikační čísla vozidel či e-mailové adresy.

Za únikem dat stáli bývalí zaměstnanci společnosti a firma se k situaci vyjádřila následovně: „Šetření ukázalo, že dva bývalí zaměstnanci společnosti Tesla tyto informace zneužili v rozporu se zásadami bezpečnosti IT a ochrany dat společnosti Tesla a poskytli je médiím.“

Tesla v reakci na tento incident ubezpečila veřejnost a své klienty, že se jedná o ojedinělý případ a že všechny dotčené strany byly řádně informovány. Důležité je podotknout, že finanční údaje a hesla zůstaly neprozrazeny.

Incident přišel v době, kdy se společnost snaží vyrovnat s rostoucími obavami o bezpečnost svých systémů. V minulosti se automobilka setkala s problémy týkajícími se kybernetické bezpečnosti, včetně útoků na cloudové servery.

Společnosti kromě úniku soukromých údajů svých zákazníků unikly mimo jiné i data, která obsahovala stížnosti ze strany uživatelů vozidel. Uniklé soubory zahrnovaly množství interních dokumentů. Mezi nimi bylo 2 400 záznamů týkajících se problémů se samočinnou akcelerací a 1 500 případů týkajících se funkce brzdění. Konkrétně bylo zaznamenáno 139 stížností na nechtěné nouzové brzdění a 383 situací, kdy došlo k nečekanému zastavení vozidla kvůli mylným varováním před možnou srážkou.

Aktuálně společnost čelí několika vyšetřováním ze strany amerických regulačních orgánů. Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) před nedávnem například zahájil vyšetřování smrtelné nehody u vozu Tesla Model Y.