Značku Tesla znáte v současnosti nejspíš ve spojení s autonomními elektromobily, představení projektu humanoidního robota tou stejnou společností tak mohlo být pro mnohé překvapení. Prototyp má být podle šéfa Tesly Muska sestaven „někdy příští rok“.

Stavba vlastního robota ale není nijak zvlášť překvapivý krok, u takových strojů je totiž stěžejní orientace v prostředí, kterou může podle Muska společnost jednoduše „zkopírovat“ od svých autonomních aut.

Tesla Bot bude měřit 172 cm, vážit 57 kg a v pozici obličeje mít displej pro zobrazení „důležitých informací“. Musk také zmínil, že mu pohodlně utečete (jeho maximální rychlost je 8 km/h) a pravděpodobně budete i silnější.

Takový stroj je navržen, aby mohl zastávat činnosti, které jsou „nebezpečné, repetitivní nebo nudné“. „Myslím si, že v budoucnu bude fyzická práce volitelná. Prostě pokud ji budete chtít dělat, budete moci,“ řekl Elon Musk.

Novinku společnost představila ke konci svého „Den AI“ eventu, v rámci něhož ukazovala hlavně AI technologie stěžejní pro svá „samořídící“ auta.

Vzhledem k náročnosti realizace konceptu se ale spíše jedná čistě o PR záležitost, adaptovat systém vyhýbající se sanitkám do plně funkčního humanoidního robota, totiž nebude tak jednoduché, jak Musk nastiňoval.