Vícero uživatelů napříč internetem tvrdí, že jejich nové grafické karty Radeon RX 7900 XTX dosahují ve svém Hot Spotu (nejžhavějším místě z celé karty) teploty až 110 °C. Nejčastěji jde přitom o referenční modely nebo modely od výrobců třetích stran, které jsou prakticky jen klony těch referenčních.

Jeden z uživatelů Redditu, jenž vystupuje pod jménem nero1338, napsal do subredditu r/AMDHelp příspěvek, v němž vysvětluje a dokazuje fotografiemi, že jeho referenční model grafiky Radeon RX 7900 XTX dosahuje nepříjemně vysokých teplot. Při hraní nejnovějšího dílu Call of Duty se teplota v Hot Spotu vyšplhala až na 110 °C a větráčky přitom jely na plný výkon.

Nero1338 prý zkoušel přeinstalovat ovladače a vícekrát zkontroloval, zda omylem nepovolil nějaký z profilů pro přetaktování. Vzhledem k tomu, že se mu problém nepodařilo vyřešit, podal žádost o reklamaci přímo výrobci, tedy společnosti AMD. Spolu se zamítnutím se mu ale dostalo poměrně nečekané odpovědi.

„Děkujeme za váš e-mail. Tyto teploty jsou zcela normální, pokud se vyskytne nějaký problém, zpětně nás prosím kontaktujte. Děkujeme, že jste kontaktovali společnost AMD.“

Svůj příspěvek, kde citoval odpověď od AMD, nero1338 nakonec aktualizoval, aby dodal, že se mu ozval přímo zaměstnanec této společnosti. Nabídl mu, že může kartu zaslat do Kanady, aby byla přezkoumána.

Nero1338 uvádí, že kartu do Kanady zašle. Zdá se mu to jako chytřejší řešení než se dožadovat vrácení peněz v rámci práv zákazníků EU. Vysvětluje, že svou grafickou kartu nebude mít tak jako tak, a přijde mu tedy lepší doufat, že AMD najde problém a zavede opravu pro všechny postižené zákazníky.

Jak už jsem vícekrát naznačil, nero1338 není zdaleka jediným uživatelem, jehož karta dosahuje takto vysokých teplot. Pod jeho příspěvkem se nachází řada komentářů, v nichž další lidé sdílí své zkušenosti. Uživateli L0rd_0F_War se dokonce po několika testováních povedlo přijít na to, že se teplota mění s orientací skříně. Pokud skříň se všemi komponenty stála, dosahoval právě oněch vysokých teplot kolem 110 °C. Jakmile ji ale položil na bok, teplota se měla ustálit na 75 °C.

Grafickou kartou Radeon RX 7900 XT se zabýval i YouTuber der8auer. Z toho, co zjistil, to vypadá na problémy s chybnou aplikací dvoufázové tepelné podložky. Zatím se ale nejedná o prokázaný fakt.