Čínská firma pracuje na tryskáči, kterým byste se z Prahy do New Yorku dostali za hodinu; teď by přitom cesta trvala asi jedenáct hodin. Stroj má být raketou s křídly určenou jak pro vesmírný turismus, tak pro přesun z místa na místo.

Jeden let má být levnější než současné rakety mířící do vesmíru. Letoun by startoval ve vertikální poloze a přistával jako běžné letadlo; podobně jako to dělaly raketoplány. Stejně jako jim by letounu při startu pomáhaly boostery, které by se později bezpečně vrátily na zem k dalšímu použití.

Společnost si rozhodně neklade malé cíle. Pozemní testování má začít už v roce 2023 a první let má podle plánu nastat už rok poté. V roce 2025 se pak plánuje první let i s posádkou. Ten by teoreticky dokázal překonat 7 000 kilometrů za zhruba šedesát minut.

Nemažme si ale med kolem pusy, podobných ambiciózních projektů jsme za roky viděli desítky a raketová věda není nejjednodušší disciplínou, pro firmu, která se ji jinak nespecializuje. Myšlenka takto krátkých interkontinentálních letů je ale nepochybně lákavá.