Společnost Minisforum, která se specializuje na výrobu mini počítačů (jak už to částečně vyplývá z jejího názvu), nyní představila svůj nový kousek zvaný Neptune NAD9. Zaujme samozřejmě svou velikostí, ale také faktem, že disponuje špičkovým procesorem a místem pro tři SSD disky.

Rozměry nového mini počítače činí 20,8 x 6,6 x 18 cm, hmotnost ale výrobce v tabulce specifikací ani tiskové zprávě neuvádí. Uvnitř zařízení se nachází procesor Intel Core i9-12900H, který je vybaven 14 jádry a 20 vlákny. Jeho maximální frekvence na výkonných jádrech se může vyšplhat až na 5 GHz.

O dobré chlazení celého počítače se podle výrobce starají chytře udělané větráky, od nichž slibuje dobré proudění vzduchu při malém počtu otáček za minutu, tři měděné heatpipes a čtyři větrací otvory.

Na Neptune NAD9 je zajímavé, že k němu lze připojit až tři SSD disky – dva pomocí 2,5palcového SATA HDD slotu a jeden pomocí M.2 PCIe 4.0 slotu. O grafiku se stará integrovaný GPU Intel Iris Xe, díky němuž je možné připojit k mini počítači až čtyři monitory současně s maximálním rozlišením 4K s obnovovací frekvencí 60 Hz.

Neptune NAD9 v konfiguraci se 16GB operační pamětí a 512GB SSD diskem je momentálně dostupný za 769 eur, což je v přepočtu 18 800 korun. Za nejlepší variantu se 64GB RAM a 1TB SSD úložištěm byste ale zaplatili 989 eur, tedy zhruba 24 100 korun v přepočtu.