Telegram, přední šifrovaná komunikační platforma s více než 800 miliony uživatelů, se nyní zaměřuje na rozšíření svého dosahu a nabídky služeb. Cílem je stát se takzvanou super aplikací, což znamená, že bude nabízet širokou škálu funkcí a služeb současně. Tento krok je inspirován úspěchem aplikace WeChat v Číně, která kombinuje prvky komunikace, sociálních médií, nákupů a dalších služeb.

Telegram vyvíjí platformu, která umožňuje externím vývojářům, od herních studií po restaurace, vytvářet malé aplikace pro komunikaci s jejich uživateli. Jak Telegram uvádí: „Díky JavaScriptu mohou vývojáři vytvářet mimořádně adaptabilní rozhraní, která fungují přímo v rámci Telegramu a mají potenciál plně nahradit tradiční webové stránky.“

Aby dosáhl svého cíle, Telegram uzavřel partnerství s organizací TON Foundation. Tato spolupráce by měla přinést integraci nových funkcí a rozšíření služeb v rámci aplikace Telegram. TON Foundation je známá svým blockchainovým projektem a technologiemi, které mohou přinést inovace do komunikační platformy. Díky své decentralizované platební struktuře má sada miniaplikací Telegram možnost přilákat ještě více uživatelů z různých koutů světa.

TON Foundation nedávno uzavřela důležitou strategickou spolupráci s firmou Tencent Cloud, která spadá pod rozrůstající se čínský kolos Tencent. Hlavním benefitem je, že získá technologie potřebné k uspokojení nároků na vysoký výpočetní výkon. Co se ale týče Telegramu jako takového, důležitým výsledkem partnerství je podpora pro aplikace a boty dostupné pro uživatele této platformy.

„Například hry na Telegramu budou přímo těžit z vylepšeného herního řešení a referenčních případů Tencent Cloud,“ uvedla TON Foundation.