Telegram patří k těm nejpoužívanějším komunikačním platformám, o post krále se ale perou spíše služby jako Instagram, Facebook a WhatsApp – všechny pod společností Meta. Každopádně, i Telegram má něco do sebe, momentálně překonal důležitou hranici a spouští předplatné plné bonusů.

V roce 2022 se Telegram vyšplhal do první pětice celosvětově nejstahovanějších aplikací. Povedlo se mu zároveň dosáhnout 700 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Společnost, která síť vyvíjí, přitom údajně nikdy neplatila za reklamy na svou aplikaci.

PŘEDPLATNÉ A VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT 

O předplatném na Telegramu se mluvilo již delší dobu, první náznaky se objevily už v květnu s novou testovací verzí. Tehdy se tušilo, že v placeném balíčku výhod budou zahrnuty kosmetické doplňky, jako jsou třeba reakční emoji nebo samolepky navíc.

Vývojáři se ale neomezili na tyto ne úplně užitečné bonusy, díky Telegram Premium třeba můžeme posílat větší soubory. Namísto 2 GB, což je standard pro všechny uživatele, budou moci předplatitelé posílat až 4GB soubory, třeba čtyřhodinové FullHD video nebo 18 dní dlouhou zvukovou stopu. Stahovat větší soubory mohou všichni bez ohledu na předplatné. Platící uživatelé se mimo jiné mohou těšit na neomezenou rychlost stahování, vše by mělo záviset pouze na jejich propojení.

Pro jednodušší odesílání zpráv se nabízí diktování, předplatitelé zkrátka mohou svůj hlas konvertovat v text. Jak se to aplikaci povedlo je možné ohodnotit. Ukázaly se i slíbené samolepky, příjemci se ukáže celoobrazovkový efekt (vidí jej všichni bez ohledu na předplatné), kolekce se bude postupně rozšiřovat. Pro snazší odpovídání na zprávy jsou zde speciální reakce. Ke správě všech konverzací slouží nové nástroje, kupříkladu označení složky jako výchozí, díky čemuž se ukáže po spuštění Telegramu jako první.

Samolepky se speciálními efekty pro předplatitele

Další výhodou je zvýšení limitů snad na všechno, co si dokážete v aplikaci představit. S Telegram Premium je možné sledovat až 1000 kanálů, vytvořit 20 složek s konverzacemi (do každé se jich vejde 200), přidat až čtyři účty do jedné aplikace, připnout 10 chatů do hlavního seznamu a uložit až 10 oblíbených samolepek. Členové programu si mohou zároveň vytvořit delší bio a vložit do něj odkaz. Využívat mohou více než 400 GIFů, sdílení pozvánek do skupin či kanálů je snazší díky 20 veřejným odkazům t.me.

Členové Telegram Premium se mohou pyšnit i kosmetikami, třeba pohyblivou profilovou fotkou nebo odznakem. Ikonku aplikace, jež se zobrazuje na ploše, je možné změnit na jednu ze tří variant. A samozřejmě se neukazují reklamy.

Cena předplatného činí 5 dolarů (v přepočtu okolo 120 Kč), přesnou lokální cenu ale neznáme, jelikož v současné verzi aplikace ještě předplatné dostupné není.

ZMĚNY PRO VŠECHNY UŽIVATELE 

Součásti obrovské aktualizace je i mnoho změn pro všechny uživatele. Správci veřejných skupin budou moci povolit žádosti o připojení ze strany uživatele, bude je nutné povolit, než bude moci nově příchozí psát do chatu. Známé osobnosti nebo organizace si konečně mohou zažádat o odznak ověření, stejný systém funguje snad na všech populárních sociálních sítích (Twitter, Instagram, Facebook, YouTube apod.).

Na Androidu se dále vylepšily třeba náhledy konverzací nebo dorazila možnost automatického ukládání médií z chatů. Uživatelé iOS mohou z jiné aplikace sdílet data přímo do Telegramu. Šetří to čas i místo, jelikož před sdílením nemusíte soubor zbytečně ukládat. Kromě toho se vylepšila i plynulost animací, uživatelé podporovaných Apple zařízení si je mohou zobrazit až ve 120 snímcích za sekundu. Celkově bylo provedeno více než 100 optimalizací a oprav chyb.