Telegram, dříve známý svou neústupností vůči požadavkům na odstranění obsahu a poskytování uživatelských dat, mění svůj přístup. Pavel Durov, zakladatel a CEO platformy, oznámil, že v reakci na legální požadavky bude Telegram předávat IP adresy a telefonní čísla uživatelů. Jedná se tak o výraznou změnu pro Telegram, protože platforma historicky ignorovala žádosti o informace o podezřelých aktivitách.

Spolu s touto změnou přichází i nová moderace obsahu. Telegram začal využívat umělou inteligenci a tým moderátorů k odstranění problematického obsahu z vyhledávacích výsledků. Durov vyzval uživatele, aby nebezpečný a nelegální obsah hlásili, aby mohl být co nejdříve odstraněn.

Není zatím jasné, jak tyto změny ovlivní oblíbenost Telegramu mezi uživateli zapojenými do nezákonných aktivit nebo jak účinně budou úřady schopny tyto aktivity potlačovat. I přes možnost sledování přes IP adresy a telefonní čísla nabízí Telegram různé vrstvy ochrany soukromí, včetně mizejících zpráv, šifrování end-to-end nebo používání služby bez SIM karty.