Ačkoliv to může být překvapivé, i na poli grafických karet se děje spousta zajímavých inovací, když samozřejmě pomineme vývoj čipů jako takových. Serveru WCCFTECH se povedlo získat přístup k novému konceptu společnosti ASUS, jímž je model karty GeForce RTX 4070, který ke svému provozu nepotřebuje žádný napájecí kabel.

Pokud se tento model dostane na trh, vydán bude pod značkou Republic of Gamers, která se zaměřuje primárně na náročnější hráče. Provedení karty je 2,3slotové a jak jste si již z úvodních obrázků mohli povšimnout, osazená je trojicí ventilátorů.

Co se dále týče designu, zezadu údajně najdeme backplate přesahující desku plošných spojů (PCB) a výřez pro průchod vzduchu. Jako u většiny dražších modelů nechybí přepínač mezi dvěma BIOSy, díky němuž lze podle potřeby uzpůsobovat provoz buď tichému chodu, anebo maximálnímu výkonu.

Nejvíc vás ale pravděpodobně bude zajímat, jak funguje onen napájecí systém. Kromě standardního konektoru PCIe Gen 4.0 x16 najdeme na této grafické kartě v podobné oblasti ještě jeden konektor, který vede do základní desky, od níž si přímo bere energii. To tedy může být potenciální defekt – podporována je zatím pouze jediná deska – speciální varianta ASUS Z790 TUF Gaming ATX (ta dostává energii skrz 12VHPWR). Je ale dost možné, že se myšlenka v budoucnu zlíbí i dalším výrobcům a konektor označený jako GC_HPWR se stane standardem.

Podle serveru WCCFTECH by se ASUS pochopitelně rozhodl tento specifický model nacenit o něco výše než standardní kousky, a to kvůli „dodatečným výrobním nákladům spojeným s přesunem a novým uspořádáním konektorů na PCB“.

Mimochodem, pokud jste si všimli na grafické kartě nápisu Megalodon, nenechte se zmást. Prý se totiž o finální označení nejedná.