Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Neuvěřitelně pohodlný design a pevná a spolehlivá konstrukce s velmi dobrým zvukovým podáním na jedné straně. Chybějící Bluetooth a průměrná výdrž baterie na straně druhé. Takto nějak by se ve dvou větách dala popsat sluchátka Arctis Nova 4 od společnosti SteelSeries. Nova 5 ale míří daleko výše, chtějí přinést to nejlepší z dražších modelů při zachování rozumné ceny. Pojďme se podívat, jak se jim to podařilo.

Sluchátka jsou vyrobena z černého matného plastu, který na sobě nezanechává žádné otisky. Hlavový most je na první pohled v čistém provedení bez viditelných přerušení, což samo o sobě naznačuje, že sluchátka, stejně jako v minulé revizi, nejsou skládací. Opora hlavového mostu se běžně dělá z nějakého měkčeného materiálu, SteelSeries u této série sluchátek ale sází na proužek gumové tkaniny, který je možné ještě dodatečně nastavit, aby nekladl příliš velký odpor. Výsledek je tak srovnatelný s opěrkami hlavy jiných výrobců, kteří používají různé formy pěnové výplně.

Co si zaslouží speciální zmínku, jsou náušníky - ty jsou, ostatně jako v minulé verzi, naprosto pohodlné a na uších netlačí ani po několikahodinovém hraní. Příjemné jsou i při používání přes jedno ucho, když člověk chce mít druhé ucho volné, aby naplno slyšel okolní zvuky. I v tomto případě jsou velmi pohodlné. Finální provedení náušníků je látkové, což sám hodnotím jako pozitivní, protože kůže může lépe dýchat a uši se méně potí než v případě koženky. 

Na pravém sluchátku se nachází pár tlačítek, jedno pro zapnutí a druhé pro rychlé přepínání vstupů. Mezi těmito tlačítky je malá kontrolka indikující stav sluchátek. O kousek níž se pak nachází USB-C konektor, nicméně klasický jack byste hledali marně. Na levém sluchátku je tlačítko vypínání a zapínání mikrofonu a kolečko pro nastavování hlasitosti. Na spodní straně pak najdeme mikrofon.

Ten se u různých sluchátek dělá v několika provedeních, buď je napevno zabudovaný přímo ve sluchátkách a má tendenci někde trčet, nebo je odnímatelný, což po oddělení může mít za následek jeho záhadné zmizení. Dalším řešením je mikrofon přímo ve sluchátku, jenže pak zvuk není tak čistý a hlasitý jako v ostatních případech. Nakonec je tu, alespoň za mě, ideální cesta, kterou se vydává i řada Nova s výsuvným mikrofonem schovaným přímo v levém sluchátku. Když mikrofon nepoužíváte, prostě jej zasunete a nikde nepřekáží. Naopak, když jej potřebujete, prostě ho jen vytáhnete a máte ho přímo před pusou. Ideální.

Pro připojení k počítači je tu, stejně jako v případě minulých verzí Arctis Nova, USB-C dongle, jenž zajišťuje bezdrátové připojení na frekvenci 2,4 GHz. Takto je možné zajistit připojení k počítači, kde jen stačí zasunout dongle do USBčka a zvuk ihned začne fungovat. Stejně bezproblémové je i připojení k PS4 nebo PS5, kde se po zapojení zvuk ve vteřině přepne rovnou do vašich uší. Stejný přístup je možné využít i v případě Android zařízení nebo třeba konzole Switch od Nintenda - pozor ale, pro připojení k XBOXu je třeba se poohlédnout po verzi Arctis Nova 5X. 

Druhou možností připojení je, a tady přichází největší vylepšení, pomocí Bluetooth. A to hned ve verzi 5.3. Prvotní spojení je otázkou vteřin, samotný dosah je také výborný. Při testování nám zvuk bez výpadků fungoval i přes tři stěny na vzdálenost 10 metrů, což je víc, než kolik by člověk běžně potřeboval, takže ani tady není co vytknout. 

K přepínání mezi donglem a Bluetooth slouží dříve zmíněné tlačítko na pravém sluchátku. Po jeho stisku uslyšíte anglickou hlášku informující o tom, zdali využíváte „bluetooth mode“, nebo „2.4 mode“. Přepnutí mezi režimy je okamžité, žádné čekání. 

Tady by se hodilo pořádně rozepsat, jenže ono není moc o čem. Pro hráče těmto sluchátkům opravdu není co vytknout. Basy jsou silné tak akorát, nejsou přebuzené, jak to mnohdy dělají různí výrobci s myšlenkou „čím víc basů, tím lepší zvuk“. Zvuk je prostě plný ve všech pásmech a je opravdu jedno co hrajete nebo jestli jen posloucháte hudbu, vždy dostanete velmi dobrý audiozážitek odpovídající ceně sluchátek.

I když Nova 5 snadnou konektivitou přímo vybízí k tomu je připojit a začít rovnou používat, stále ještě nabízejí další možnosti, jak zvuk upravit. K tomu slouží mobilní aplikace pro iOS i Android. V té stačí vybrat jeden ze stovky připravených audio profilů a můžete začít hrát. To obzvláště ocení zejména hráči na konzolích, kteří si mohou jednoduše vylepšit zvuk pro každou hru zvlášť. Jedinou vadou na kráse je, že přednastavené profily není možné upravovat přímo v aplikaci, ale pouze na počítači. Škoda, ale stále je tu šance, že to do appky bude časem doplněno, protože aplikace je nová. Stejně tak je možné v appce udělat i dodatečná nastavení, jako je změna citlivosti mikrofonu, nastavení úrovně LED podsvícení nebo třeba i možnost nastavení, po jaké době se mají sluchátka v době nečinnosti vypnout. Zároveň se v appce dozvíte o možném updatu firmwaru nebo přesný stav baterie uváděný v procentech.

Stejně vysokou kvalitu nabízí i mikrofon, který hlas zachytává v celé jeho šířce, a to pěkně čistě, zřetelně a hlasitě. Zajímavostí je, že když mikrofon zapnete, tak automaticky ve sluchátkách slyšíte, co mikrofon zaznamenává. I to jde ale upravit v aplikaci, a tak, kdyby vám to nevyhovovalo, můžete tuto funkci úplně vypnout, nebo naopak ještě zesílit. Jen se pak připravte na to, že sami uslyšíte každé sebemenší mlasknutí, protože mikrofon nemá žádnou molitanovou bambuli na svém konci.

Další možnosti nastavení jsou dostupné z počítače po nainstalování SteelSeries GG programu. Překvapivě zde ale najdete možnosti, které nejsou v mobilní aplikaci. Třeba vlastní ekvalizaci nebo ještě další doplňková nastavení pro mikrofon. Již v základu je pro něj třeba zapnutá funkce ClearCast, jež, jak již název napovídá, zajišťuje, aby zvuk z mikrofonu nebyl ničím rušen. Funguje to tak, že dvousměrný mikrofon sbírá i nežádoucí zvuky z okolí a ty poté odfiltruje a nepustí dále. Vy to možná neoceníte, ale já sám bych tato sluchátka pár lidem rád koupil, jen abych při společném hraní nemusel poslouchat jejich hlasitou mechanickou klávesnici.

Další z možností, které je také dostupná jen z počítače, je nastavení prostorového zvuku. Tedy i když jsme prostorovost nastavovali sebevíc, pořád to znělo jen jako stereo. Jen k tomu máte pár tlačítek takříkajíc „pro radost“. Součástí stejného programu je také funkce Sonar, kterou lze využít k vylepšení zvuku a to nejen pro zařízení od SteelSeries. I z řadového notebooku nebo obyčejných počítačových repráčků jde díky němu vytáhnout o něco lepší zvuk jak pro hry, tak i sledování filmů. 

Sluchátka na jedno nabití slibují výdrž až 60 hodin provozu přes Bluetooth nebo 50 hodin pomocí bezdrátu na 2,4 GHz. Naše praxe potvrdila spíše o nějakých 10 hodin méně, což jsou sice solidní čísla, ale bohužel na stávající dobu to není zrovna nejvíc. Konkurence se totiž při stejné konstrukci i podobné hmotnosti pohybuje i ke stovce hodin. Pro nabití je možné využít rychlého USB-C nabíjení, které za 15 minut poskytne dost šťávy na přibližně 5-6 hodin dalšího provozu. 

Arctis Nova 5 jsou bezvadná sluchátka a ideální pokračovatel svých předchůdců. Jedinými vadami na kráse je na dnešní dobu spíše průměrná výdrž a nemožnost udělat všechna nastavení přímo z mobilní aplikace. Za co si sluchátka zaslouží pochvalu, je mikrofon s širokými možnostmi nastavení, velmi dobrý zvuk a pohodlnost, což jsou nakonec ty hlavní důvody, proč si člověk sluchátka pořizuje. Při ceně okolo 3500 korun jde o rozumný nákup pro každého, kdo má zájem o opravdu kvalitní herní sluchátka.