Mikrofony se staly téměř nedílnou součástí herní sestavy. I když nejste profesionální streamer, herní redaktor či podcaster, neznamená to, že se vám mikrofon nehodí i pro vaší kamarádskou herní seanci. Novodobé multiplayerové hry často stojí na komunikaci a zdržovat se psaním do veřejného chatu, to za ty prohrané zápasy přece nestojí. Ať už tak chcete domlouvat strategii se svými kamárady nebo si opravdu přivydělávat šírením svým hlasem do světa, měli byste zpozornět. Značka SteelSeries totiž přinesla na trh kousek, který oceníte v obou případech. SteelSeries Alias Pro, který nám dorazil do studia, totiž přináší ultimátní mikrofonovou zkušenost. A my se podíváme, jak to vlastně dělá.

Nejprve si ale musíme ujasnit, co nalezneme v balení, tedy co všechno s mikrofonem získáme. Kromě samotného mikrofonu, který je připevněn k menšímu plastovému stojánku s protišokovým obvázáním, respektive takzvaným shock-mountem, získáme především takzvaný „SteelSeries Stream Mixer“. Jedná se o krabičku, do které zapojíte mikrofon skrze taktéž přibalený XLR kabel (v klasické podobě samec-samice), tu následně strčíte do elektriky a přes USB-C do USB-A spojíte s počítačem. Co to znamená v praxi? Z krabičky se stane externí ovládací panel a miniaturní mixážní pultík, který zpracovává audio – na který jsou někteří uživatelé audio vybavení od SteelSeries zajisté zvyklí. Já sám jsem se nejvíce setkával s podobným panelem pro sluchátka, který obsahoval především větší kolečko na ovládání hlasitosti.

Podobné kolečko najdeme i na mixážním pultíku, Mohl jsem jím tak jednoduše měnit a ovládat celkové hlasitosti svého výstupu. A druhým kolečkem jsem pro změnu mohl ovládat citlivost, respektive takzvaný „gain“ mikrofonu, přičemž jeho zesílením či zeslabením jsem mohl dosáhnout nejkvalitnějšího možného výstupu. Na Stream Mixeru nicméně nechybí ještě dvě větší gumová tlačítka. Ta slouží k vypnutí mikrofonu nebo okamžitému ztlumení zvuku. Ať už se jedná o bedny nebo sluchátka, která přes 3,5mm jack můžete do pultu také zapojit. Pokud se tak zrovna bavíte se svými kamarády ve voice chatu a někdo vám nestydatě vtrhne do místnosti, rychlým způsobem můžete ztlumit jakýkoli výstup z vaší strany. Vaši kamarádi se tak nemusí dozvědět, že jste jste zrovna dostali vynadáno za nevyprané prádlo. Zrovna tak na krabičce najdete i port pro druhý USB kabel, který lze zapojit i do druhého počítače a v rámci duálního setupu řešit jediný výstup. Takové nastavení je velmi vhodné hlavně pro streamery, kteří na jednom počítači řeší streamování včetně hudby nebo videí, zatímco druhý počítač využívají pouze na hry.

Možná se podivujete, proč u recenze mikrofonu zprvu řeším právě věc, jako je Stream Mixer a nevrhrnul jsem se rovnou na mikrofon. Odpověď je prostá – jde o velmi důležitou součást. To z toho důvodu, že dovoluje, aby zpracování zvuku bylo řešeno externě, nikoliv interně v mikrofonu. Jinými slovy jsem při jeho užívání měl mnohem větší kontrolu nad tím, jak zvuk pracuje, a tedy nad možnostmi si ho detailněji upravovat. Díky tomu jsem velmi rychle dosáhl lepší kvality zvuku. A zrovnatak vím, kam případně upgradovat svou herní sestavu dál, pokud se někdy rozhodnu pořídit si velký mixážní pult. Kompatibilita je díky XLR připojení garantovaná.

Ať už je ale SteelSeries Stream Mixer jakkoli šikovný, máte-li nekvalitní mikrofon, krásný hlásek nevykouzlí. To naštěstí není případ mikrofonu Steelseries Alias Pro. Jak už bylo zmíněno, mikrofon je připevněný k plastovému stojánku s protišokovým řešením a je tak připraven na okamžité používání. Provedení stojánku je vcelku robustní a dokáže obstojně eliminovat největší problémy spojené s vibracemi a dalšími neduhy, které vznikají bez takzvaného shock-mountu. Přesto musím podotknout, že i přes veškerou snahu by mohl trochu stabilnější. Lehkou nestabilitu totiž pocítíte jak v případě, že vám bude stát na stole, ale také pokud jej máte zavěšený na paži, na kterou můžete mikrofon taktéž připevnit. Tu si ale samozřejmě budete muset dokoupit. Pokud s ním ale nebudete během mluvení silněji manipulovat, nemělo by se jednat o velký problém.

Samotný mikrofon je totiž na velmi dobré úrovni. Je kondenzátorový a kardioidní, tedy snímá zvuk zepředu a potlačuje zezadu. Dosahuje frekvenčního rozpětí 50 Hz až 20 000 Hz, přičemž maximální akustický tlak je udáván 120 dB. Veškeré specifikace tak potvrdí mé tvrzení: mikrofon je opravdu ideálním řešením pro běžné hraní a streamování, ale i profesionálnější dabing a podcasty. V redakci jsem jej sám využil pro lehkou herní seanci, ale zrovna tak jsme jej použili pro náš živě vysílaný vidcast Showtime. A v obou případech splnil, co měl.

Pokud bychom měli zmínit jeho fyzické zpracování, můžu říct, že vás ničím vyloženě nepřekvapí. Se samotným stojánkem jde o přibližně 11 cm do šířky, 23 cm do výšky a 13 cm do hloubky velký mikrofon s váhou zhruba třičtvrtě kila ve tvaru elipsoidu. S ničím jiným si ho tak na stole rozhodně nespletete, ale zároveň - a naštěstí - nepůsobí nijak křiklavě a velmi jednoduše splyne s ostatní technikou. Stream Mixer jako takový pak dosahuje rozměrů zhruba 11 cm do šířky, 6 cm na výšku a 9 cm do hloubky a disponuje prvky RGB osvícení. Ty si můžete změnit do libovolné barvy a svítí, když je tlačítko aktivované. Ať už tedy chcete, aby vám mikrofon zdobil stůl či jej chcete raději schovat na nenápadné místečko, mikrofon vám vyhoví v obou směrech.

Ačkoli totiž samotný mixážní pultík nedisponuje většími možnostmi nastavení, vynahrazuje to proprietární software SteelSeries GG. Ten nabízí softwarový mixážní pult, který jsem využil pro rozdělování kanálů, ale také k nastavení ekvalizace, když jsem potřeboval lehce vytáhnout výšky. Musel jsem tak učinit, protože základní ekvalizace mikrofonu lehce táhne ke zvýšeným basům, alespoň více než co bych považoval za zlatý střed. Kromě toho ale disponuje umělou inteligencí na vyfiltrování nepříjemného ruchu v pozadí, což funguje více než dobře..

Posledním hlavním negativem je pak neexistující tlumení retnic. Souhlásky jako „b“ nebo „p“ jsou velmi znatelné a poměrně nepříjemné na poslech. Možná zejména kvůli zmíněné ekvalizaci více do basů jsou ještě znatelnější než u jiných mikrofonů. Alespoň pocitově. Pokud se tak chcete pustit do profesionální produkce, dokoupení pop-filtru je víceméně nutností. Ten může silnější nárazy do mikrofonu zjemnit.

Kromě toho si ale není výrazně na co stěžovat. Za přibližnou cenu 8500 Kč nejde o produkt, který bych si pořizoval jako lehkovážnou koupi, ale pokud bych chtěl něco pořádnějšího, aniž bych do výbavy investovali minimálně dvakrát tolik, považuji ho za skvělý střed a dokonce i vyšší nadprůměr. V jednom balení dostanete úžasné uvítání do světa XLR mikrofonů a mixážních pultů, aniž byste museli po hlavě skočit do něčeho většího a dělat si pro to na stole místo. Celková kompaktnost mikrofonu a toho, co dělá, je vlastně docela příjemně překvapující.

SteelSeries Alias Pro tak rozhodně není mikrofon určený pro úplně běžného hráče. Pokud ale mikrofon využíváte pro hraní a máte zálibu v dabování, tvorbě obsahu, streamování, chcete dělat podcasty, anebo pokud o takové možnosti alespoň uvažujete – a zároveň nemáte kolem sebe dostatek prostoru na obrovské paže a velký mixážní pult – je Alias Pro i přes nutnost věnovat trochu času ekvalizaci či dokoupení pop-filteru hezkým řešením, které ocení nemalé množství uživatelů.