Jak jsme vás ve čtvrtek krátce po oficiálním odhalení informovali v tomto článku, společnost Valve náhle přišla s upgradovanou verzí oblíbené kapesní konzole Steam Deck. Nejedná se však o nic ve stylu Steam Deck 2.0, nýbrž o menší, byť významnou aktualizaci, které přináší OLED displej, vylepšené chlazení a také o něco pokročilejší procesor.

Valve se v tiskových materiálech chlubilo 30–50% prodloužením baterie, a jak je dobře známo, na pokrocích tohoto typu, kromě baterie samotné, mívá nejvýznamnější podíl efektivita použitého hardwaru. Nejenže má menší spotřebu displej, ale s energií také výrazně lépe nakládá mírně pozměněné APU.

Výrobcem čipu pro nový Steam Deck je samozřejmě znovu společnost AMD. SoC s kódovým označením Sephiroth znovu využívá procesorovou architekturu Zen 2 a architekturu RDNA 2 pro integrovanou grafiku, ale co se změnilo, je výrobní proces.

Zatímco původní APU „Van Gogh“ bylo vyráběno 7nm technologií TSMC, novinka ve Steam Decku OLED používá modernější 6nm proces. Ačkoliv tedy hodnota TDP zůstává na stejném rozmezí od 4 do 15 W, skutečná spotřeba při hraní by měla být nižší.

Když pak přejdeme ke specifikacím, čip nabízí čtyři jádra CPU a osm vláken. Maximální frekvence činí 3,45 GHz. GPU sází na 512 stream processorů a 1,6GHz takt. Nový Steam Deck se navíc pyšní o trochu rychlejší operační pamětí – 16GB RAM pracuje s 6 400 MT/s namísto původních 5 500 MT/s. Opět se bavíme o technologii LPDDR5.

Nový Steam Deck OLED bude k dispozici od 16. 11. letošního roku. Prodávat se bude v konfiguracích s 512GB SSD a 1TB SSD, přičemž cena činí 569 eur a 679 eur (14 000 Kč a 16 650 Kč v přepočtu).