Třináctou generaci desktopových procesorů odhalil Intel koncem září, jejich datum vydání je však naplánováno na 20. října. I přesto se ale k procesoru Intel Core i9-13900KF dostal šťastlivec vystupující pod jménem Jeges, který se zjevně ničeho nebojí a světu sdílí detaily. Na fórum Overclock.net nahrál vícero snímků, jež zachycují balení i benchmarky.

Intel údajně nerozesílal žádné vzorky novinářům, a tak se pravděpodobně jedná o maloobchodní vzorek. Podívejte se na krabičku sami (obrázek doporučuji rozkliknout).

Jeges uvádí, že je snadné dosáhnout 5,7–5,8GHz frekvencí se vhodným chlazením. Ukázal navíc snímek ze softwaru Cinebench R23, v němž právě probíhá test a procesoru se povedlo dosáhnout 40 225 bodů v multi-core. Procesor Intel Core i9-13900KF při Jegesových testech dosáhl 5,5GHz maximální frekvence a teploty 85 °C, hltal přitom 292 W.

Předchůdce procesoru Core i9-13900KF z minulé generace dosáhl ve stejném softwaru (Cibenech R23) nanejvýš 38 662 bodů, uvádí žebříček serveru HWBOT. Při tehdejším testu byl ale využit kapalný dusík, zatímco Jeges využil vodní chlazení ARCTIC Liquid Freezer II 360. Zřejmě tak můžeme od novinky, která vychází za 6 dní, očekávat ještě lepší výsledky, o které se určitě hned po vydání pokusí zkušení overclockeři.