Emulátorů na staré dobré konzole a operační systémy počítačů z devadesátek je opravdu spousta. Na mysli máme NES, Windows apod. Na scénu ale přichází emulátor na Mac OS 7 a 8 v prohlížeči.

Během několika sekund po otevření stránek vás přivítá starý dobrý Mac OS 7 či 8 s jeho omezenými barvami a dávkou nostalgie. Mihai Parparita, softwarový inženýr, který vytvořil tuto podívanou, na plochu počítače připravil několik poznámek, které vám poradí, jak systém používat. Taky tomuto projektu říká „Infinite Macintosh”.

Stránky překvapivě podporují drag and drop. To znamená, že lze ze svého počítače jednoduše přesunout soubor na plochu emulátoru a ve složce „Outside World” si se souborem můžete dělat co chcete.

Jsou tu pro vás připravené různé aplikace a hry. Lze si vyzkoušet starou verzi Microsoft Word nebo třeba software pro vykreslování 3D grafiky KPT Bryce. Například se nám podařilo otevřít obrázek loga Techfeedu. Prosté dvojité poklepání na soubor pro otevření obrázku pochopitelně nefunguje, takže nám k tomu dopomohl Adobe Photoshop.

Emulátory jsou dostupné na těchto webových stránkách — system7.app a macos8.app.

Mac OS 7 vyšel v roce 1991 a jako novinku uvedl přehrávač videí QuickTime. V roce 1997 přišel Mac OS 8 s širší škálou barev a možností nastavit si obrázek jako pozadí plochy.

Pokud jste éru těchto počítačů nikdy nezažili, nyní máte možnost zjistit, jak se tehdy na nich pracovalo.