Nvidia nevyrábí jen karty na vršku toho, co si může běžný hráč dovolit. Nabízí i nemalou kolekci o poznání slabších, cenově dostupnějších karet. Jendou z nich se stane i přírůstek tři roky staré série GTX 16, který se podle úniků na trh dostane 15. června/júna.

Nové datum vydání není tím prvním, které se na veřejnost dostalo. Původně měl být nový kousek představen už 31. května/máje, údajně byl ale o zhruba čtrnáct dní odložen. Datum embarga není stanoveno, Nvidia tak karty do redakcí zřejmě nerozesílala a žádných recenzí se tak v počátečních hodinách nedočkáme.

Jde o vůbec první kartu Nvidie s označením GTX XX30; GTX 1630. Mnohé nejspíš karta nepotěší. Ačkoli zdánlivě nahrazuje starší GTX 1050 Ti, výkonem ji nedorovná. Používá dokonce jen 64bitovou sběrnici, poloviční oproti staršímu modelu.

Strádá i počtem CUDA jader, kterých zde najdete 512. To je mnohem méně, než 896 jader GTX 1650 i 768 jader GTX 1050 Ti. Starší model předčí pouze výpočetní frekvencí čipů, ta ale ztrátu na straně počtu jader a přenosové rychlosti nedorovná.

Vzhledem k tomu, že ještě nemáme od Nvidie podrobnější informace, ale může být všechno ještě výrazně jinak. Absenci recenzí by totiž mohla vysvětlit geografická exkluzivita karty a my v Evropě bychom se jí vůbec nemuseli dočkat.