Mezi trendy na Twitteru se objevil hashtag #SpotifyWrapped a to znamená jediné – Spotify bilancuje. Ohlédnutí za rokem 2021 má dvě podoby. Jednak hudební streamovací služba odhalila globální a americké statistiky nejúspěšnějších umělců, písniček, alb a podcastů, a jednak sestavila každému uživateli interaktivní hudební profil Tvůj roku 2021 v kostce (v anglicky mluvících zemích je známý právě jako Spotify Wrapped).

Oblíbené hudební resumé má opět formou interaktivních Stories ve stylu Instagramu, respektive Snapchatu. Na začátku se dozvíte, jaký soundtrack by měl film o vašem roce 2021. Apka vymýšlí scény a přiřazuje k nim písničky, které jste si letos často pouštěli. Následuje sestavení hudební aury, která pomocí barev zachycuje nálady vašich oblíbených písniček. Interaktivní prvek pak představují karty s kvízovými otázkami a zajímavou novinkou je také Společný mix, tedy playlist vytvořený z oblíbených písniček vás a dalšího uživatele, jemuž pošlete pozvánku. 

Prezentaci najdete ve speciální sekci, kde jsou také tematické playlisty. Především tedy seznam stovky skladeb, které jste si v roce 2021 pouštěli nejčastěji, a pak mixy zachycující obecné trendy v hudbě a podcastech. 

S tím souvisí další část rekapitulace, a to je vyhlášení nejoblíbenějších umělců, alb a podcastů za rok 2021. Titul za nejpopulárnější podcast získal nepřekvapivě Joe Rogan. Dodejme, že společnost Spotify zaplatila za exkluzívní vysílací práva 100 milionů dolarů. Titul nejoblíbenějšího umělce obhájil rapper Bad Bunny a ocenění za album a písničku získala zpěvačka Olivia Rodrigo.

TOPUmělecAlbumSongPodcast
1.Bad BunnySOUR - Olivia Rodrigo drivers license - Olivia RodrigoThe Joe Rogan Experience
2.Taylor SwiftFuture Nostalgia - Dua Lipa MONTERO (Call Me By Your Name) - Lil Nas XCrime Junkie
3.BTSJustice - Justin Bieber STAY (with Justin Bieber) - The Kid LAROICall Her Daddy
4.Drake= - Ed Sheeran good 4 u - Olivia RodrigoThe Daily
5.Justin BieberPlanet Her - Doja CatLevitating (feat. DaBaby) - Dua LipaNPR News Now

Poněkud fádní TOP 5 žebříček Spotify doplňuje přehled zajímavostí a trendů. Dozvěděli jsme se například, že během pandemie vzrostla popularita playlistů určených pro podporu růstu květin, nebo že v databázi Spotify je více než 10 milionů playlistů na téma astrologie.