Daniel Ek, zakladatel a šéf Spotify, v nedávném rozhovoru pro BBC zdůraznil, že platforma vítá technologický pokrok v hudební tvorbě, ale s důrazem na ochranu autenticity a integrity umělců. Ek identifikoval různé způsoby, jakými se AI může uplatnit v hudbě, od nástrojů, které zlepšují zvukovou kvalitu, po ty, které napodobují existující umělce.

Ačkoli platforma nemá jakkoliv v plánu omezit hudbu generovanou umělou inteligencí, společnost nepovoluje využití svého obsahu k výcviku AI modelů, které by následně mohly produkovat hudbu. Jedním z hlavních bodů, které Ek zdůraznil, bylo, že napodobování lidských umělců pomocí AI bez jejich souhlasu není přijatelné. Toto prohlášení následovalo po kontroverzi, kdy platforma Spotify odstranila skladbu, která využívala hlasy umělců Drake a The Weeknd replikované pomocí AI.

Můžete si představit, že někdo nahraje píseň a tvrdí, že je Madonna, i když to není pravda. V historii Spotify jsme v podstatě viděli všechno, když lidé zkoušeli zneužít náš systém," řekl Daniel Ek v rozhovoru pro zpravodajský portál BBC.

Kromě otázek týkajících se AI v hudbě se Ek dotkl i dalších témat, včetně investic Spotify do podcastů (o souvisejících novinkách jsme vás před nedávnem informovali) a vztahu platformy k technologickým gigantům, jako jsou Apple a Google. S nimi má problém zejména kvůli vysokým poplatkům za nákupy v aplikacích.