Spotify, švédský gigant v oblasti streamování hudby, který si během uplynulých let vybudoval silnou pozici na mezinárodním trhu, se nyní potýká s finanční sankcí ve výši 5,4 milionu amerických dolarů (v přepočtu asi 117 milionů korun). Tuto pokutu mu uvalil švédský regulační úřad, který je zodpovědný za dohled nad dodržováním pravidel ochrany osobních údajů v rámci celé země.

Podle informací ze Švédského úřadu pro ochranu soukromí (IMY) bylo zjištěno při auditu, že hudební platforma Spotify porušila některé klíčové aspekty Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) Evropské unie. Zdá se, že Spotify podle tvrzení regulačního úřadu neposkytl svým uživatelům při žádosti veškeré osobní údaje a také nezveřejnil důvody pro zpracování jejich informací.

Tyto problémy byly označeny švédským regulátorem za „nízké závažnosti“ a další prohlášení zdůraznilo, že Spotify podniklo všechny nezbytné kroky k jejich nápravě. Ve své zprávě IMY také uvedl, že hudební platforma by mohla být do budoucna více transparentní, co se týká nakládání s uživatelskými daty.