Google, Twitter i Meta se na svých sítích proti dezinformacím o covidu snaží bojovat už delší dobu. Nově se k těmto firmám přidá i Spotify, který bude před dezinformacemi varovat před každou epizodou podcastu, která by o něm mluvila.

Krok přichází prakticky v přímé návaznosti na protestní stažení katalogu autora Neila Younga z platformy. Ten tak učinil kvůli známému pořadu Joa Rogana, který byl za šíření mylných informací o pandemii nahlašován už několikrát. Svou hudbu z platformy stáhla i Joni Mitchell.

Daniel Ek, šéf společnosti, mluvil ve svém příspěvku o hledání rovnováhy mezi podporováním jejich tvůrců a zabezpečením posluchačů, aniž by se platforma jako taková stala cenzorem. Spotify se také bude snažit mezi tvůrci vytvořit „povědomí o tom, co je v pořádku a co už ne“.

Právě proto informační okénko před inklinovanými podcasty přibyde. Odkaz z něho navíc povede na dedikovanou stránku Spotify o covidu, která bude skýtat jednoduchý přístup k „informacím založeným na faktech sdíleným vědci, lékaři, akademiky a veřejnými zdravotnickými orgány napříč světem“. Funkce má být spuštěna v dalších dnech.

Rogan má se Spotify uzavřenou smlouvu na 2,2 miliardy korun (či 90 milionů eur).