Sociální síť Twitter nově vlastní Elon Musk. Jde o poměrně kontroverzní osobnost, a tak by nebylo vůbec překvapivé, kdyby se spousta uživatelů rozhodla sbalit si kufry a přemístit se na jinou platformu jen kvůli tomu. Jestliže patříte mezi ně, možná se máte na co těšit. Spoluzakladatel Twitteru a jeho dřívější generální ředitel Jack Dorsey totiž připravuje novou sociální síť.

Platforma se bude nazývat Bluesky a momentálně se nachází v testovací fázi, které se mohou účastnit jen vybraní uživatelé. Dorseyho představa je vybudovat federativní sociální síť, jež bude využívat takzvaný AT protokol. Služba by měla fungovat jako e-mail. To v praxi znamená, že nebude dostupná skrze jeden web, ale uživatelé si budou moci sami zvolit poskytovatele a případně si ji sami hostovat.

Od AT protokolu si Bluesky slibuje následující:

Přenositelnost účtu. Ve zprávě je uvedeno, že by online identita člověka neměla být vlastněna korporacemi bez odpovědnosti vůči uživatelům. Díky protokolu AT bude možné účet přesunout od jednoho poskytovatele k druhému, aniž bychom ztratili data nebo sociální graf.

Algoritmický výběr. Podle Dorseyho algoritmy diktují, co vidíme a koho můžeme oslovit. Jestliže chceme mít důvěru v náš online prostor, je údajně důležité mít nad algoritmy kontrolu. Protokol AT nabídne možnost otevřených algoritmů, a tak budou mít uživatelé větší kontrolu nad svým požitkem.

Inteoperaci. Ze zprávy vyplývá, že klíčovým prvkem, který svět potřebuje, je trh propojených služeb, aby mohla být zajištěna zdravá konkurence. Protokol AT by měl poskytnout rámec Lexicon, který pomůže řešit problémy s koordinací.

Výkon. „Mnoho nových protokolů vyhazuje výkon z okna,“ stojí v oznámení. Důsledkem toho je dlouhé načítání feedu. Bluesky ale prohlašuje, že si tým stanovil za prioritu vytvořit systém pro rychlé načítání ve velkém měřítku.

Sám Dorsey na Twitteru uvedl, že bude sociální platforma konkurovat všem společnostem, které se snaží vlastnit základy sociálních médií anebo data uživatelů.