Když se videohry spojí se skutečným světem, vzniká skvělý druh zábavy, mohl by si jeden říct. Pokud se to ale přežene, mohou být některé situace skutečně nebezpečné. Ideálním příkladem je nově představená souprava, za kterou stojí spoluzakladatel Oculusu Palmer Luckey. Její hlavní odlišnost oproti konkurenci je prostá – pokud zemřete ve hře, budete headsetem zabiti ve skutečném světě.

Pochopitelně se ale nejedná o skutečný produkt, který by měl někdy zamířit na pulty obchodů. Sám Luckey ho označuje za „kancelářské dílo, které je podnětem k zamyšlení a připomíná neprobádané cesty v herním designu“.

Souprava byla symbolicky představena 6. listopadu, což je den, kdy se odehrál takzvaný SAO Incident. Jedná se o zásadní událost fiktivního příběhu Sword Art Online. V tento den bylo 10 000 hráčů uvězněno ve stejnojmenném masivně multiplayerovém RPG titulu, který využíval mechanik virtuální reality. V důsledku smrti ve hře z nich nakonec zemřely více než 4 000. Pro jistotu opakuji – šlo pouze o fikci.

Právě této myšlenky se chytl i sám Luckey. Pracoval na napodobenině zařízení NerveGear, které hráče vystupující v příběhu SAO spojovalo s onou nebezpečnou hrou.

„Dobrá zpráva je, že jsme na půli cesty k vytvoření skutečného NerveGearu. Špatná zpráva je, že jsem zatím přišel jen na tu polovinu, která vás zabíjí. Ta dokonalá VR polovina celé této rovnice je ještě mnoho let vzdálená,“ uvedl Luckey.

A jak vlastně Luckeyho přístroj dokáže zapříčinit smrt svého uživatele? Tvůrce použil tři moduly výbušných náloží, které jsou svázané úzkopásmovým fotosenzorem. Ten dokáže detekovat, když obrazovka bliká červeně na určité frekvenci. Jakmile se tedy hráči ukáže obrazovka ve stylu Game Over, nálože vystřelí a „okamžitě zničí jeho mozek“.

Opravdu Luckey vytvořil toto zařízení, nebo se jedná jen o pohádku? Na tuto otázku nelze se 100% jistotou odpovědět. Faktem ale je, že umístit výbušniny na Oculus nebude zrovna pro Luckeyho žádný oříšek. Jakmile totiž odešel z Facebooku, založil společnost Anduril Industries, která se zabývá autonomními obrannými systémy dodávanými americké armádě.