Neuralink, inovativní společnost v oblasti neurotechnologie založená Elonem Muskem, nedávno dosáhla dalšího významného finančního úspěchu. Získáním dalších 43 milionů dolarů ve venture kapitálu se celkový kapitál společnosti zvýšil z 280 milionů na 323 milionů dolarů (téměř 7,2 miliardy korun).

Společnost založená v roce 2016 se specializuje na vývoj pokročilých implantovatelných čipů se schopností číst mozkové vlny. Tento technologický průlom je možný díky ultra-tenkým vláknům zavedeným přímo do mozku. Startup byl v červnu letošního roku oceněn na 5 miliard amerických dolarů (více než 110 miliard korun).

Neuralink se liší od tradičních technologií na čtení mozkových signálů. Její implantáty jsou bezdrátové a obsahují větší množství elektrod pro přesnější a detailnější záznam mozkové aktivity. Významným milníkem pro společnost bylo získání schválení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro klinické testy na lidech, což se událo v květnu letošního roku.

Navzdory technologickým úspěchům čelí Neuralink kritice ohledně interní pracovní kultury a metod výzkumu. Narážky odpůrců se také soustředí na možné neetické zacházení se zvířaty v testech. Lékařský výbor pro odpovědnou medicínu (PCRM) například obvinil Neuralink z týrání opic používaných v experimentech.

Výzkumné praktiky Neuralinku byly téměř rok předmětem federálního vyšetřování ministerstva zemědělství ohledně potenciálního porušení práv zvířat. I když USDA nenašla důkazy o žádných rozsáhlých prohřešcích, američtí zákonodárci v listopadu 2023 požádali Komisi pro cenné papíry a burzu (SEC), aby vyšetřila Neuralink kvůli možnému zatajení informací o úmrtí několika zvířat s implantovanými zařízeními.