Ve snaze posunout hranice umělé inteligence Meta představila svůj nejnovější jazykový model, Llama 3.1. Tento model přichází pouhé tři měsíce po uvedení jeho předchůdce, Llama 3, který již obohatil nabídku služeb Meta AI na platformách jako Facebook, Messenger, Instagram a WhatsApp. Llama 3.1, vybavená neuvěřitelnými 405 miliardami parametrů, se pyšní schopnostmi, které mají překonat dosavadní limity AI.

Inovace spočívá ve využití nejmodernějších GPU NVIDIA H100, čímž Llama 3.1 dosahuje výkonu, který ji staví na přední místo ve více než 150 benchmarkových testech. Model nejen že vysoce převyšuje konkurenci v oblastech obecných znalostí a matematických dovedností, ale je také průkopníkem v multi-jazykovém překladu.

Meta rovněž aktualizovala své stávající Llama modely s 70 miliardami a 8 miliardami parametrů, zvýšila jejich schopnosti uvažování a rozšířila jejich použití. Llama 3.1 je nyní dostupná pro vývojáře i běžné uživatele.

S nejnovější aktualizací se Meta AI stává dostupnou ve 22 zemích, včetně Argentiny, Chile, Kolumbie, Ekvádoru, Mexika, Peru a Kamerunu, a rozšiřuje jazykovou podporu o francouzštinu, němčinu, hindštinu, italštinu, portugalštinu a španělštinu. Rozšíření umožňují uživatelům z různých kultur a jazykových oblastí přístup k pokročilým AI funkcím, což z Meta AI činí opravdu globální službu.

Llama 3.1 405B, nejnovější open-source model AI od Meta, je nyní dostupný na WhatsAppu a na platformě meta.ai. Tento model umožňuje uživatelům řešit složité matematické problémy a programovací úkoly. Meta plánuje pravidelně každé dva týdny aktualizovat své technologie a přidávat nové funkce a jazykové možnosti, což udržuje jejich platformu v čele inovací.