V lednu 2024 americký Národní úřad pro pracovní vztahy (NLRB) podal stížnost proti vesmírnému gigantu SpaceX, ve které obvinil společnost z nezákonného propuštění osmi zaměstnanců. Tito pracovníci byli údajně propuštěni kvůli dopisu z roku 2022, ve kterém kritizovali chování generálního ředitele firmy Elona Muska.

Dopis, který byl navržen a rozeslán ostatním zaměstnancům k podpisu, označil Muska za zdroj rozptýlení a ostudy pro společnost, a to zejména kvůli jeho kontroverzním komentářům na platformě X (dříve Twitter) či jiným veřejným vystoupením. V dopise bylo zdůrazněno, že každý příspěvek, který Musk pošle, je de facto veřejným prohlášením společnosti, a že jeho komunikace neodráží práci, poslání nebo hodnoty společnosti SpaceX​​​​.

V dopise byla položena otázka, zda je kultura, kterou nyní SpaceX pěstuje, tou, kterou chtějí přenést na Mars a dále. Není jasné, kolik lidí dopis podepsalo, ale zřejmé je, že ti, kteří jej vytvořili, byli brzy propuštěni.

NLRB ve své stížnosti uvedla, že po propuštění těchto zaměstnanců ve SpaceX vznikla atmosféra strachu, kdy byli zaměstnanci vyslýcháni a následně jim bylo řečeno, aby o výsleších mlčeli. SpaceX tak podle stížnosti vytvořila dojem sledování zaměstnanců, po kterém následně vyzvala zaměstnance k odchodu a vyhrožovala propuštěním.

Stížnost NLRB požaduje, aby společnost SpaceX po dobu 120 dnů vystavovala oznámení o právech zaměstnanců a napsala omluvy propuštěným zaměstnancům. Pokud se firma nerozhodne tato obvinění urovnat, bude se v březnu konat slyšení před soudcem pro administrativní právo NLRB​​.