Sony dnes oficiálně představila sub-vlajkový chytrý telefon Xperia 5 V. Pyšní se sice perfektními specifikacemi, ale necílí na tak náročné uživatele jako dříve odhalená Xperia 1 V. Nikoho však asi nepřekvapí, že se japonská novinka opět zaměřuje na vylepšení fotoaparátů – přece jenom, Sony patří ke špičkovým dodavatelům obrazových senzorů – a navíc se pyšní výkonným čipem a dalšími povedenými aspekty.

Celá fotosoustava Sony Xperia 5 V staví na senzoru „Exmor T for mobile“, který je rovněž přítomen v dražším modelu Xperia 1 V. Výrobce od něj slibuje kvalitní fotky ve vysokém rozlišení bez ohledu na situaci nebo portréty s realistickými detaily. Zmiňuje také značný posun k lepšímu v případě režimu bokeh a související podporu umělé inteligence, jež přiblíží vaše portrétní snímky standardům fotoaparátů s výměnnými objektivy. Objektiv duálního fotoaparátu umožňuje práci s ohniskovými vzdálenostmi 16 mm, 24 mm a 48 mm.

V tiskové zprávě Sony zvýrazňuje perfektní výbavu pro maximální audiovizuální zážitky. Xperia 5 V disponuje 6,1palcovým OLED displejem, který je sice malý, ale má nabídnout naprosto skvělý jas. Obrazovka pracuje s rozlišením 1080x2520 pixelů, je schopna zobrazit až milion barev a chráněna je sklem Corning Gorilla Glass Victus 2. Sony rovněž zmiňuje zesilovač reproduktorů s hlubokými basy, díky němuž nebude nutné pro sledování filmů používat externí reproduktor.

Pod kapotou Xperia 5 V nalezneme vlajkový procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, jenž oproti svému předchůdci nabízí vyšší hrubý výkon a lepší energetickou efektivitu. Telefon také benefituje z přítomnosti 5 000mAh baterie, od níž Sony slibuje lepší výdrž než u jiných telefonů, a to díky technologiím pro úsporu energie. Tvrdí dokonce, že po celodenním používání mobilu zůstane kapacita nad 50 %. Co se pak týče životnosti, po třech letech má nejvyšší kapacita zůstat na nejméně 80 %. Bohužel, nabíjet lze maximálně 30W výkonem.

Mezi další klíčové vlastnosti smartphonu patří funkce Game Enchancer pro zpříjemnění hraní anebo stupeň krytí IP65/68.

CENA A DOSTUPNOST

Xperia 5 V bude v prodeji od 2. října 2023 za cenu 24 990 Kč. U vybraných prodejců bude možné ke koupi smartphonu po omezenou dobu / do vyprodání zásob získat bezdrátová ANC sluchátka WH-CH720N13 v hodnotě 2 990 Kč jako dárek.

K dispozici bude v černé, platinově stříbrné a modré barvě.