Patříte-li mezi vášnivé posluchače hudby, kterým nevadí investovat do toho nejlepšího, Sony má pro vás žhavou novinku. Japonský technologický velikán právě představil bezdrátová sluchátka WF-1000XM5, od nichž slibuje naprosto mimořádnou kvalitu potlačení okolního hluku i vylepšené audio jako takové. Změn byste ale mohli ocenit víc.

Jakožto nástupce chváleného modelu WF-1000XM4 přináší letošní novinka zbrusu nový měnič – Dynamic Driver X. O něm společnost v tiskové zprávě tvrdí, že zajišťuje reprodukci širokách frekvencí, hlubokých basů a čistých vokálů. „Jsou navržena tak [sluchátka, pozn. red.], aby vás pohltila tak kvalitním zvukem, že máte pocit, jako byste byli ve studiu se svými oblíbenými umělci,“ dodává Sony.

Sluchátka pracují s kodekem LDAC, čímž poskytují zvuk o vysokém rozlišení, a díky technologii DSEE Extreme mohou zvýšit kvalitu komprimované digitální hudby v reálném čase. Samozřejmě nechybí ani podpora prostorového audia.

Špičkové má být nejen přijaté audio, ale také to, jímž v rámci telefonátů, videohovorů či jiných aktivit potěšíte ostatní. Sony WF-1000XM5 totiž disponují trojicí mikrofonů na každém sluchátku. Jejich úkolem je mimo jiné také co nejdokonalejší eliminace okolního hluku, aby byl váš hlas co nejčistší.

Sony prezentuje kvalitu hovorů jako dosud nejlepší a slibuje, že sluchátka zřetelně zpracují váš hlas nezávisle na situaci. Nemá tedy hrát vůbec žádnou roli, zda jste aktuálně v kanceláři, doma nebo na veřejném prostranství plném hluku.

Cílem integrovaného procesoru V2 a procesoru HD Noise Cancelling Processor QN2e pak je ovládání všech šesti mikrofonů zaráz a poskytnutí potlačení hluku, které se přizpůsobuje konkrétnímu prostředí. Sony WF-1000XM5 mimo jiné pracují s pohyby vaší hlavy, jimž následně přizpůsobuje zvuková pole.

„Zvuky jsou přesně sladěny s displejem smartphonu, a to i při vašem pohybu, abyste byli zcela vtaženi do sledování po připojení ke kompatibilním smartphonům/službám,“ stojí v tiskové zprávě.

Dalším z klíčových lákadel je vylepšená konstrukce, jež byla navržena tak, aby byla sluchátka v uších nositele pohodlnější. V důsledku toho jsou WF-1000XM5 o přibližně 25 % menší a 20 % lehčí ve srovnání se zmíněnými WF-1000XM4. Sony mimo jiné zvýrazňuje speciální materiál využitý pro koncovky sluchátek. Rovněž potěší krytí IPX4, které dělá sluchátka voděodolnými.

Součástí výbavy jsou oblíbené funkce Adaptive Sound Control, Speak-to-Chat a Multipoint Connect, díky níž lze ke sluchátkům připojit dvě zařízení současně. Baterie pak vydrží osm hodin a za pouhé tři minuty nabíjení dokážete získat až 60 minut poslechu.

CENA A DOSTUPNOST

Model WF-1000XM5 bude v prodeji od srpna 2023 za doporučenou cenu 6 999 Kč.