Nestává se zas tak často, abychom hardware testovali rovnou ve dvou lidech, ale zrovna dnes to přišlo extrémně vhod. Do redakce nám totiž přišly hned dvoje sluchátka od společnosti Lamax na vyzkoušení a shodou náhod Killer potřeboval nové špunty a Gelu klasická sluchátka. Ani jeden z nás není sice žádný velký „audiofiola“, ale to nám rozhodně nebránilo sepsat i tak naše postřehy! Pokud společnost Lamax neznáte, tak vězte, že se specializuje na solidní produkty se slušnou cenou, tedy to alespoň sami tvrdí, a my jsme se to rozhodli otestovat.

GELU A LAMAX HEROES DEFENDER1

Popravdě přiznávám, že můj poslední domácí headset nedopadl zrovna dobře. Na herní výbavě pro sebe často celkem šetřím a pak se divím, že mi něco nefunguje příliš dokonale. Můj headset tak již má odejmutý neodnímatelný mikrofon a kvůli nějakému kabelovému neřádu je jedno sluchátko přibližně o 30 % tišší než to druhé. Možnost alespoň na čas vyzkoušet Lamax Heroes Defender1 tak pro mě byla vysvobozením a donutila mě pochopit, že skutečně potřebuji nová sluchátka.

Začněme vizuální stránkou. Samotný design není nikterak revoluční a podobný jste už jistě někdy viděli. Tmavý design s akvamarínovými prvky ovšem vypadá elegantně a střídmě. Základem je silné posuvné kovové uchycení, které dotváří bytelný dojem, a to ve spojení s velmi jemným koženým povrchem tvoří příjemnou kombinaci. 

Hned po nasazení jsou tak sluchátka až překvapivě příjemná a při tom lehká. Po vyzkoušení jsem se ale nemohl zbavit pocitu, že mi ve spodní části nedoléhají správně. V kanceláři jsem donutil k nasazení i další kolegy, aby mi tento dojem potvrdili. Zajímavé na tom ale je, že tento pocit odpadá při prvním spuštění hudby. Sluchátka prostě jen nepotřebují tak silný přítlak na to, aby uši dobře obepnula a je to pravděpodobně způsobeno o fous většími náušníky než je běžné.

Při poslechu obecně byly velmi příjemné a ač bych ocenil o něco mohutnější basy, tak zněly slušně. Zvuk jsem zaznamenával v rozsahu od 30 - 18k Hz. Obstojný při tom byl i samotný mikrofon. Hlas v něm zněl velmi dobře, ačkoliv byl slyšet šum. Na dabování vhodný samozřejmě není, ale na hraní a diskuzi s přáteli či kolegy je výborný. Mikrofon dokonce můžete vypnout bez potřeby jeho odpojení. Sluchátka mají ovládací panel s potenciometrem pro ovládání hlasitosti a tlačítkem pro vypnutí mikrofonu. Jen to nebude příliš inkognito, při vypnutí bývá slyšet jemné prasknutí.

Samotný kabel je dlouhý dva metry, což je pro domácí použití více než dostatek a má i kvalitní oplet, který vydrží chránit kabely před ohnutím po dlouhou dobu. Na konci kabelu naleznete klasický TRRS jack konektor, díky kterému se připojíte bez problémů k počítači, konzoli nebo klidně i telefonu. Dokonce v balení naleznete i redukci pro separování mikrofonu a zvuku v případě potřeby. USB konektor, který visí vedle, je už pouze pro efekt. Po jeho připojení začnou sluchátka na bocích modře svítit.

S cenovkou nastavenou na 799 Kč se jedná o velmi příjemná sluchátka, která se rozhodně k běžnému použití budou hodit a sám jsem díky nim pochopil, jak jsem se zanedbával.

KILLER A LAMAX HEROES NINJA 1

Jsem člověk, který z osobních důvodů nemá rád headseaty a jakýkoliv druh náhlavních sluchátek. Vždy, když je ta možnost, preferuji špunty i když tím často ztrácím zvukovou kvalitu a někdy i dávku pohodlí. V poslední době mě ale hrozně štvou kabely. U špuntových sluchátek jsou obyčejně moc krátké a pořád se nimi o něco zachytávám. Také mají tendenci lámat se jak na straně špuntů, tak na straně jacku a pak vám nezůstane nic jiného než si koupit sluchátka nová.

Bezdrátová sluchátka jsem hrozně dlouho ve svém životě ignoroval. Jednak se používají obyčejně s mobily a tam mi sluchátka až tak hrozně nechybí, a pak je tu otázka latence a posunutí zvuku. To vám nevadí v případě mobilů, protože u hovorů si toho nevšimnete a při sledování videí mobily posouvají obraz tak, aby počítal s latencí zvuku při použití bezdrátových sluchátek. Co když ale, stejně jako já, preferujete špunty i při práci s počítačem, na sledování filmů, YouTube, nebo dokonce hraní her? Přesně na to mi dali odpověď nová sluchátka Heroes Ninja 1 od Lamaxu.

Sluchátka neoplývají žádnými luxusními pokročilými funkcemi, jako je potlačení šumu, ale to v rámci našeho použití ani nepotřebujeme, protože svým tělem okolní hluk těsní dostatečně. Mají ale Bluetooth verze 5.1, díky kterému snižují latenci na minimální možnou hodnotu. Navíc na nich můžete zapnout takzvaný Game Mode, který využívá pokročilé algoritmy, aby kompresi signálu co nejvíce stlačil a tím prakticky úplně eliminuje jakoukoliv latenci. Nevěřil jsem tomu, až do doby, kdy jsem to sám nevyzkoušel, ale skutečně to funguje. Kvalita zvuku navíc není nikterak horší než v případě „normálního“ módu.

Zvuk navíc krásně slyšíte do vzdálenosti deseti metrů. Za sebe mohu potvrdit bezproblémový přenos signálu v bytě ve vzdálenosti pěti metrů přes dvě hrubé zdi. Vyzkoušel bych to ještě dál, ale sousedi by po mě asi divně koukali, kdybych začal jen tak chodit po chodbě.

Protože jde o herní sluchátka, mají v sobě zabudovaný i mikrofon. Ten jsem zkoušel několikrát a pravidelně jsem se během toho vzdaloval na několik metrů od notebooku. Mikrofon má nečekaně solidní kvalitu a jako náhražka za běžný mikrofon na headsetu vám rozhodne postačí. Zvlášť pokud na vás ve Fortnite zase bude střílet nějaký dvanáctiletý kid a vy budete mít akutní potřebu říct mu velké tajemství o intimním vztahu mezi vámi a jeho mámou. Nebo prostě budete muset přátelům normálně vysvětlit, že se vám laguje internet a že za vaše mizerné K/D ratio rozhodně nemůžete vy.

Po prvním zapnutí a použití sluchátek vás může překvapit jakýsi plytký zvuk. To je ale normální, protože si zde musíte sami zvolit ekvalizaci zvuku, který vám bude nejvíce vyhovovat. Nejde o celkovou ekvalizaci, ale spíše o funkci Bass Boost, kterou je třeba zapnout ve Windows a nastavit si sílu zvýraznění basů a konkrétní frekvenci. To je výhodné, pokud vás štvou přednastavené ekvalizace od výrobců sluchátek. Zde si to můžete nastavit podle vlastní preference, akorát se o tom nedozvíte ani v krátkém návodu k sluchátkům nebo z krabičky, což je trochu škoda. Také zde pak můžete zapnout ekvalizaci hlasitosti, bez které sluchátka působí tišeji než jakákoliv jiná. Tohle nastavení najdete i v případě použití se smartphonem. Nakonec se zde dá virtualizovat zvuk a vytvořit tak iluzi trojrozměrného zvuku místo klasického sterea. 

Přečtěte si také: Redmi Buds 5 Pro poskytují slibné ANC a vychází i v e-sportové verzi

Sluchátka vám na jedno nabití vydrží od pěti do šest a půl hodiny, zde záleží na hlasitosti. Ale protože hádám, že je budete, stejně jako já, používat konstantně někde na úrovni sedmdesáti až osmdesáti procent, počítejte spíše s tou nižší hodnotou. Samotné nabití sluchátek trvá něco kolem půl druhé hodiny, což je v podstatě takový standard.

Krabička je stylová a osobně se mi líbí více než u jiných bluetooth LAMAX sluchátek. Svítí všemi barvičkami, a to platí i pro sluchátka samotná. Různými barvami vám navíc oznamují, jestli máte zapnutý game mód, nebo ne, což by bylo cool, kdybych si na ty uši viděl. Ale tam je vždy riziko, že bych si je mohl okousat do špičata, a to nechceme. 

Za zaváděcí cenu 999 Kč jsou LAMAX Heroes Ninja 1 obstojným kusem hardwaru, který je cílený na specifickou skupinu hráčů a uživatelů počítačů, do které se také řadím. Používat je můžete i s telefonem a pokud oželíte chybějící potlačení šumu, kvalitou zpracování i zvuku vás ve své cenové kategorii rozhodně nezklamou.