Umělá inteligence usnadňuje každodenně práci milionům lidí, ale její příchod způsobil také několik významných problémů. Generativní AI je schopná napodobovat realitu tak věrohodné, že je kolikrát problém rozeznat videa neexistující události od skutečných. Právě proto se AI stává terčem kritiky i ze strany známých osobností.

Tom Hanks, legendární herec a jedna z největších hvězd Hollywoodu, se stal jednou z prvních známých tváří, které veřejně odsoudily využití své podoby v deep fake videu. Ve snaze varovat své fanoušky a sledující na Instagramu před neetickým využíváním jeho image bylo video, v němž měl údajně propagovat zubařský plán, okamžitě předmětem široké diskuse. Deepfake slavných celebrit se věnuje video níže.

Jen několik dní nato YouTuber Jimmy Donaldson, víc známý pod pseudonymem MrBeast, odhalil další deep fake s jeho podobou na sociální platformě X (dříve Twitter). MrBeast, jeden z nejsledovanějších tvůrců obsahu na YouTube, v tomto klamavém videu údajně nabízel svým sledujícím možnost vyhrát iPhone 15 Pro. Donaldson v reakci na tento incident ostře kritizoval sociální média a vyzval k důkladnému zamyšlení nad rostoucí hrozbou AI deep fakes.

Ačkoli ve Spojených státech zatím nebyly přijaty žádné oficiální zákony na regulaci deep fakes, je evidentní, že se jedná o problematiku vyžadující zákonodárnou pozornost.

Současně Hollywood nezůstává stranou a studia společně s herci diskutují o možném využití AI v nadcházejících filmových produkcích, ačkoliv existuje řada protestů, které chtějí umělou inteligenci v tomto průmyslu zcela potlačit.