Společnost LastPass, která provozuje službu pro správu hesel, přišla s novým průzkumem, který odhaluje zajímavé informace. Experti přišli na to, že skoro každý z nás ví, jak nebezpečné může být používání totožného hesla napříč platformami. Přesto ale většina lidí využívá všude stejné heslo nebo jeho lehce pozměněné varianty.

Průzkumu se účastnilo 3 750 lidí pracujících v různých průmyslových odvětvích napříč šesti zeměmi světa. Konkrétně šlo o Spojené státy, Velkou Británii, Německo, Austrálii, Singapur a Indii.

Okolo 89 % dotázaných uvedlo, že si je vědomo rizik při používání jednoho stejného hesla, ale pouze 12 % účastníků průzkumu skutečně používá různá hesla pro různé účty. Trochu pozitivní však aspoň je, že byl od minulého roku zaznamenán nárůst lidí, jež používají variace stejného hesla. Loni to bylo 36 % dotázaných, letos je to 41 %.

Průzkum se také zaměřil na různá školení a vzdělávací kurzy, které mají za cíl přimět účastníky k bezpečnějšímu používání technologií. Zhruba dvě třetiny respondentů uvedly, že absolvovaly školení kyberbezpečnosti, ale pouze 31 % z nich v důsledku toho přestalo používat jedno, a to samé heslo pořád dokola. Zajímavé také je, že pouze 33 % z nich si následně vytvořilo silnější heslo pro pracovní účty.