AMD postupně vydalo všechny desktopové procesory současné generace Ryzen 7000 postavené na architektuře Zen 4, každopádně nyní se už začínají objevovat spekulace o sérii následující. Ta by měla rovněž využívat novou patici AM5 a podle všeho dorazí již v následujícím roce.

Procesory řady Ryzen 8000 se pochlubí zcela novou architekturou Zen 5, jež bude složená z kousků postavených jak na modernějším 3nm procesu, tak i z těch, které zůstanou u starší technologie. Uniklý harmonogram, který zveřejnil známý leaker Moore's Law Is Dead, ale bohužel neodhaluje, jaký konkrétní výrobní proces bude využit u desktopových kousků s kódovým označením Granite Range. Dřívější zprávy ale nasvědčovaly tomu, že se naštěstí dočkáme spíše 3nm čipů, které poskytnou lepší výkon, ale také energetickou efektivitu.

Uniklé plány AMD zato odhalily, že se nijak neposuneme v maximálním počtu jader a stejně tak nemáme počítat ani s nárůstem v nejvyšší hodnotě TDP, která je momentálně u nejvýkonnějších Ryzenů 7000X nastavená na 170 wattů. Zatímco tedy Intel bude u svých dalších procesorů pro nejnáročnější pravděpodobně servírovat 24 jader, AMD vybaví procesory stejné cenové kategorie pouze 16 jádry. Lze ale očekávat, že bude modrému týmu opět významně konkurovat v poměru výkon : spotřeba.

Co se týče detailů potvrzených samotným AMD, firma již před nějakou dobou odhalila, že generace Zen 5 skutečně přijde v roce 2024. Stejně tak oznámila, že procesory založené na této architektuře dorazí ve stejné sestavě jako v případě Ryzen 7000 – počítat tedy můžeme s CPU Zen 5, Zen 5 s 3D V-Cache a Zen 5C.