Americká společnost Seagate, vyrábějící úložiště, je jedním z hlavních dodavatelů HDD pro technologického giganta Huawei, který se stal terčem obchodních restrikcí Spojených států, jež omezují obchod s čínskými technologickými firmami kvůli obavám o bezpečnost.

Podle amerického ministerstva obchodu byla společnost Seagate obviněna z toho, že dodávala produkty firmě Huawei, což bylo zakázáno v souladu s americkými zákony o vývozu. Americké ministerstvo obchodu uvádí, že společnost Seagate dodávala Huawei v období od roku 2020 do 2021. Celkem bylo dodáno více než 7,4 milionů pevných disků bez vývozní licence.

V rámci vyrovnání bude Seagate platit pokutu ve výši 300 milionů dolarů (v přepočtu více než 6,3 miliardy Kč), kterou bude splácet čtvrtletně po dobu pěti let, počínaje 31. říjnem 2023.

Čínská společnost Huawei byla v květnu 2019 zařazena na americký obchodní blacklist kvůli obavám, že by její komunikační technologie mohly pomoci čínské vládě špehovat americké sítě. Vyhrocené vztahy jsou mimo jiné také příčinou toho, že na Huawei smartphonech nenajdete služby Googlu.