S koncem roku 2021 Samsung v tichosti uzavřel Tizen Store určený pro mobilní telefony se stejnojmenným operačním systémem. Žádné překvapení se ale nekoná. Už začátkem léta minulého roku byla znemožněna registrace nových uživatelů a obchod fungoval jen proto, aby si stávající uživatelé mobilů s OS Tizen mohli stahovat dříve zakoupené aplikace a hry. 

Přečtěte si také: Nový ovladač od Samsungu využívá k dobíjení rádiové vlny

O klíčové aplikace ale přišel Store mnohem dříve. V roce 2018 z obchodu zmizel nástroj ACL, který umožňoval instalaci aplikací původně určených pro Android, a brzy následovaly populární sociální sítě a messenger včetně Facebooku a WhatsAppu.

Samsung měl kdysi s Tizenem velké plány. Operační systém měl pohánět mobilní telefony, hodinky, foťáky i některé výrobky z chytré domácnosti. Nakonec se ale představily jen čtyři mobilní telefony s tímto OS (řada Samsung Z) a poslední se prodával v roce 2017. V hodinkách se Tizen OS používal ještě nedávno, u posledního modelu Samsung Galaxy Watch dal ale Samsung přednost operačnímu systému WearOS od Googlu a zdá se, že u něj zůstane i v budoucnu. 

Systém Tizen tak zůstává jen v chytrých televizích značky, které letos dostanou nové ovládací rozhraní. Samsung věří, že nová obrazovka s přehledem streamovacích platforem, ale i s výběrem konkrétních pořadů, který je sestaven divákovi na míru, předurčuje budoucnost domácí zábavy. Nutno podotknout, že podobný, tedy personalizovaný systém má také Google TV a Apple TV, takže nejde o nic světoborného.