Samsung v letošním roce uvedl na trh novou generaci špičkových tabletů označenou jako Galaxy Tab S9. Ty se pyšní zejména procesorem Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy, který přináší perfektní výkon, nebo stupněm krytí IP68, zajišťujícím vyšší odolnost. Nedávno také debutovaly levnější tablety v rámci nového FE ekosystému. Nyní se na první světové trhy dostává levná novinka Galaxy Tab A9, o které se během posledních týdnů horlivě spekulovalo.

Jihokorejský výrobce konečně vyplňuje mezeru v katalogu levných tabletů. Galaxy Tab A9 vychází s naprosto jednoduchým designem a 8,7palcovýám IPS LCD displejem o rozlišení 800x1340 pixelů. Ve srovnání s dva roky starým předchůdcem ale příjemně zvyšuje výkon – namísto zastaralého 12nm Tigeru T618 se dočkáváme 6nm čipu Helio G99 od tchajwanského výrobce MediaTek. Procesor je doprovázen až 8GB operační pamětí a 128GB úložištěm.

Materiály, které jsou zveřejněné na produktové stránce tabletu uvnitř katalogu prodejního portálu Amazon pro Spojené arabské emiráty, zmiňují také verzi Galaxy Tab A9+, jež cílí na trochu náročnější publikum. Disponuje totiž větším displejem s 11palcovou úhlopříčkou a z dřívějších poznatků vyplývá, že je poháněn procesorem Qualcomm Snapdragon 695. Ten dosahuje ještě vyššího výkonu než zmíněný Helio G99.

Zatím nám chybí některé detaily jako kapacita baterie nebo rozlišení fotoaparátů. Víme jen, že Galaxy Tab A9 je možné nabíjet 15W výkonem. Bližší podrobnosti však guatemalský e-shop Samsungu nebo zmíněná stránka na Amazonu neuvádí.

Co se týče ceny, Galaxy Tab A9 s podporou LTE je uveden na Samsung e-shopu s částkou 1 499 quetzalů, což v přepočtu činí 4 400 Kč. Amazon pro Spojené arabské emiráty jej pak uvádí s cenou 699 dirhamů, což v přepočtu na koruny odpovídá téměř totožné částce. Po připočtení zdejšího DPH by mohl tablet vyjít na 5 300 Kč, ale obáváme se, že finální cena bude ještě o něco vyšší. Bližší detaily by se měly objevit v následujících dnech.