Vývoj jihokorejské technologické společnost Samsung sahá daleko za hranice oblasti mobilních telefonů. Firma je také známá pro své produkty související s ukládáním dat a jednotlivá řešení přitom nabízí nejen dalším kolosům, ale také běžným spotřebitelům. Řeč je přitom například o SSD nebo SD kartách. Právě druhé zmíněné portfolio doplňuje novinka PRO Ultimate, která cílí především na tvůrce obsahu.

Nové paměťové karty, využívající standardu UHS-I, jsou dostupné ve formátech SD a microSD. Na trh se klasicky dostává vícero modelů, jež se od sebe liší svou kapacitou. Kupříkladu pro fotografování by mohlo stačit 64 GB, zatímco kameramani určitě nepohrdnou variantami 128GB nebo 256GB. Ti nejnáročnější pak budou bezesporu pokukovat také po TOP konfiguraci s 512 GB místa.

Klíčovou vlastností nových „paměťovek“ od Samsungu je nepochybně rychlost čtení. Ta činí až 200 MB/s, což pro ilustraci představuje maximální dosažitelnou hodnotu pro rozhraní UHS-I. Nezklame ani 130MB rychlost zápisu. Práce s videi ve vysokém rozlišení typu by tedy rozhodně neměla představovat problém.

Samsung také zvýrazňuje další důležitá specifika, jako například kompatibilitu s širokou škálou zařízení, desetiletou záruku nebo až o 37 % vyšší energetickou účinnost ve srovnání s předchozími řadami. Tu zapříčinilo zlepšení ovladače z 55 nm na pouhých 28 nm.

CENA A DOSTUPNOST

Nová generace paměťových karet microSD je k dostání už nyní, větší SD modely se na pulty obchodů dostanou někdy v příštím měsíci. Přesné datum bohužel prozrazeno nebylo.

S cenami jsou na tom jednotlivé modely následovně:

  • PRO Ultimate microSD 128GB – 599 Kč
  • PRO Ultimate microSD 256GB – 899 Kč
  • PRO Ultimate microSD 512GB – 1 599 Kč

V případě paměťových karet typu SD by měl být k dispozici také 64GB model. Cenu jednotlivých variant ale bohužel neznáme.