Na dnes proběhnutém Samsung Galaxy Unpacked nám byly představeny dva nové ohebné modely telefonů, hodinky a dokonce sluchátka. Tak si to pojďme v rychlosti zrekapitulovat, ať se nemusíte dívat na celou hodinovou prezentaci.

TELEFONY

Pojďme se rovnou podívat na nové telefony. Samsung už nehodlá pokračovat v sérii Note, a tak jsme se dočkali pouze ohebných Z Flip a Z Fold modelů. Které jsou nicméně podle nás mnohem zajímavější.

Třetí generace přináší čistější design, IPX8 voděodolnost a o 80 % odolnější ohebnou obrazovku. Jak Z Flip 3, tak Z Fold 3 nabídnou nejnovější Snapdragon 888 a stejné foťáky, které nabízí S21 série. To znamená, že S21 Ultra je na tom s foťáky sice stále lépe, ale i tak se nemusíte o kvalitu bát. Vylepšen byl i software a na obou telefonech tak nyní nalezneme One UI 3, které nabízí ještě více možností multitaskingu a je ještě lépe optimalizováno pro ohebné obrazovky.

Z Fold 3 se pak dočká podpory S Pen (ano, i na vnitřní obrazovce). Aby se však zabránilo poškrábání obrazovky, bude potřeba používat speciální tužku, kterou si budete muset dokoupit samostatně. Nejzajímavější změnou na vnitřním displeji je pak kamera, která... tady není... ha! protože je pod obrazovkou! Samsung je tak první společnost, která dala kameru pod ohebný panel, takže se už nebudete muset koukat na ten otravný průřez. Vnitřní displej je také o 30 % jasnější, což snad potěší ty, kteří si u předchozích modelů na jeho jas stěžovali.

U Z Flipu 3 nalezneme méně změn. Punch hole kamera na vnitřním displeji bohužel zůstane, ale zato najdeme čtyřikrát větší obrazovku na zadní části telefonu. Na svoje notifikace tak uvidíte zase o něco lépe. Z Flip 3 začíná na relativně cenově dostupné hranici 27 tisíc korun, zatímco Z Fold 3 seženete od skoro 47 tisíc korun.

Jak sami vidíte, změn v nových modelech není zase až tolik. Vypadá to tedy, že Samsung své ohebné telefony spíše vylaďuje a dělá z nich plnohodnotná zařízení.

HODINKY

Spolu s novými telefony nám společnost Samsung představila i novou, čtvrtou řadu chytrých hodinek Galaxy Watch. V jejich případě už jsme se změn dočkali více. Především nás pak nemine zcela nový operační systém, který byl vytvořen ve spolupráci s Googlem. Wear OS by Samsung má kombinovat to nejlepší ze systémů Googlu a Samsungu a má být novým standardem pro Android hodinky. Mimo jiné se tím dočkáme bezdotykového placení i v České republice, což zároveň znamená, že se u nás Samsung Pay nikdy nedočkáme. Nové hodinky navíc nebudou vůbec fungovat s telefony Apple a Huawei.

Hodinky vydrží necelé dva dny, nabijete je na 10 hodin používání za 30 minut a na 100 procent za asi dvě hodiny. Za menší výdrž baterie určitě může jak 330ppi AMOLED displej, tak i spousta senzorů, pomocí kterých budete moci sledovat spánek, měřit ECG a krevní tlak. Největší novinkou je pak měření poměru svalů a tuku ve vašem těle. Dočkáme se konečně i verze s LTE, takže s sebou nebudete muset vždy nosit telefon.

Galaxy Watch 4 se bude prodávat ve dvou verzích podle toho, jestli kolem displeje chcete mechanické kolečko, nebo ne. Finančně si ale připravte zhruba 7600 korun. Každá verze pak bude mít dvě velikosti a volitenou možnost LTE.

SLUCHÁTKA

Poslední oznámenou částí nadcházejícího line-upu Samsungu jsou sluchátka Galaxy Buds 2. Ta se chlubí především elegantnějším designem a pokročilejšími technologiemi v rámci stejné cenové kategorie jako původní Galaxy Buds. Se startovní cenou 3800 korun se máme těšit na aktivní potlačení hluku, které by mělo snížit okolní hluk o 98 %. V porovnání s Galaxy Buds+ máme čekat o 15 % menší velikost a 20 % menší hmotnost. Zároveň také zaoblenější tvar, který nyní spíše než trojúhelník připomíná elipsu.

Přesto není všechno v porovnání s již vydanými sluchátky krokem vpřed. Životnost baterie se pohybuje kolem pěti hodin se zapnutým potlačením hluku a kolem sedmi a půl hodin, když jej vypneme. Nabíjecí krabička je pak schopna udržet další tři plná nabití s možností nabíjet přes technologii Qi. Očekávat nemůžeme ani vodotěsnost. Sluchátka si stále drží rating IPX2, takže by měla vydržet na menším dešti nebo když se na ně trochu vody dostane, ale cokoliv náročnější než to, není ideální.

V případě zmíněné nabíjecí krabičky také došlo ke změně, že bez ohledu na barevné schéma sluchátek zůstane bílá. Novinkou je také možnost ovládání sluchátek skrze funkci Buds Controller a hodinek Galaxy Watch 4, díky kterým budete moci přepínat ambientní zvuky, technologii potlačení zvuku, zjistit informace o baterii nebo například vypnout dotykové ovládání.

K celosvětovému vydání nových Galaxy Buds 2 dojde 27. srpna v bílé, šedé, zelené a světle fialové variantě.

CELÁ OFICIÁLNÍ PREZENTACE