Společnost Samsung Electronics zveřejnila finanční výsledky za minulý rok. Jihokorejský technologický gigant zaznamenal konsolidované čtvrtletní tržby ve výši 70,46 bilionu wonů (zhruba 1,25 bilionu korun v přepočtu) a provozní zisk 4,31 bilionu wonů (přibližně 76,5 miliardy korun v přepočtu) v období končícím 31. prosincem 2022.

Provozní zisk za rok 2022 činil 43,38 bilionu KRW, tedy asi 770 miliard Kč v přepočtu. Meziročně se tak jedná o necelých 69 % méně, což je nejnižší hodnota za posledních 8 let. Společnost Samsung zdůvodnila pokles kvůli globálnímu ekonomickému poklesu.

Pokles zaznamenala společnost Samsung v oblasti mobilních panelů kvůli snížení poptávky po chytrých telefonech, zatímco odvětví velkých panelů se stabilizoval, když se zvýšil prodej QD-OLED pro televizory a zásoby LCD se vyčerpaly.

Společnost Samsung chce v letošním roce rozšířit svůj prodej a dostat se do popředí trhu, když vstoupí s novou řadou Galaxy S23, která bude vyzdobena špičkovými funkcemi. Nové smartphony budou vybaveny třeba vylepšeným fotoaparátem, který poskytne uživatelům lepší zážitky při fotografování.

Ve svém oficiálním prohlášení Samsung uvádí, že se poptávka na trhu v druhé polovině letošního roku pomalu zotaví. Společnost se zaměří na vývoj nových procesorů, inovace v oblasti prémiových produktů a nových modelů na poli televizí, tabletů, herních monitorů a mobilních telefonů. Společnost bude rovněž usilovat o zlepšení ziskovosti skrze optimalizaci operací a řízením nákladů.