Mobilní telefony se v posledních letech stávaly silnějšími a silnějšími. U těch prémiovějších už dnes často jejich plný potenciál nevyužijeme při běžném používání. Přesto Samsung limitoval na výkonu velkou řadu aplikací ve jménu vylepšení herního výkonu.

Mobily Samsungu zákazníkům přijdou s řadou předinstalovaných aplikací. Mezi nimi se nachází i jedna pro „herní optimalizaci“. Nelze ji vypnout a ačkoli její funkce nejsou nikde přesně popsány, ze jména se dá odvodit, že by měla ovlivňovat hry.

Není tomu ale tak. Samsung limituje výkon tisíců aplikací, které s hraním nemají, co společného. Míru omezení jde zjistit tak, že benchmarkovací aplikaci změníte jméno, a Samsung ji tak bude vnímat jako jednu ze svého listu pro optimalizaci. Výsledky říkají mnoho; z 3DMark skóre 2 618 jsme na 1 141.

Zmíněný list aplikací, které systém omezuje, zahrnuje i řadu z těch velmi populárních. Mezi deseti tisíci z nich je to třeba Instagram, TikTok, Netflix, a dokonce některé aplikace od Google. Aplikace pro benchmarky byste ale na tomto listu hledali těžko.

Ačkoli Samsung důvod přímo nesdělil, není tak těžké si dovodit, že aplikace limituje kvůli baterii. Limitací těch, které nutně celý výkon procesoru nepotřebují, lze na baterii ušetřit hodně, a to, aniž by to bylo výrazně znatelné. Podobnou výmluvu využilo OnePlus, když bylo před rokem přistiženo při naprosto stejné činnosti.