Samsung patří k předním dodavatelům paměťových čipů pro grafické karty. Spatřit jsme je mohli jak v produktech od Nvidie, tak i v těch od konkurenčního AMD. Poté, co jihokorejský technologický gigant před několika měsíci ohlásil paměťové moduly GDDR7, se nyní v tiskové zprávě chlubí zahájením jejich vývoje. Poskytnout by mohly propustnost až 1,5 TB/s.

Čipy však nenajdou využití mezi kartami pro PC hráče. Výrobce ve zprávě vysvětluje, že se nové GDDR7 moduly uplatní v oblastech herních konzolí, pracovních stanic, vysoce výkonných výpočetních stanic (HPC), umělé inteligence či automobilů. Samsung láká na nejvyšší rychlosti, které tento průmysl dosud poznal.

Nové GDDR7 moduly s rychlostí 32 Gb/s poskytují o 40 % vyšší hrubý výkon a o 20 % lepší energetickou efektivitu ve srovnání s 24gigabitovými GDDR6 z loňského roku. Zásluhy na tom má úsporná konstrukční technologie, jež byla speciálně optimalizována pro vysokorychlostní operace. Navíc, pro notebooky a další zařízení, jež vyžadují energetickou nenáročnost, bude Samsung nabízet možnost nízkého provozního napětí.

Se zmíněnou rychlostí bude možné dosáhnout v závislosti na šířce sběrnice propustnosti až 1,5 TB/s. K této konkrétní hodnotě bude vyžadováno 384bitové rozhraní, které v aktuální době mají například modely RTX 4090 od Nvidie nebo Radeon RX 7900 XTX z dílny AMD. Jedná se tedy o prvek, který je de facto exkluzivní pro ty nejdražší grafické karty. Rychlostní navýšení bylo možné díky nové signalizační metodě PAM3 (Pulse Amplitude Modulation), která dokáže přenést ve stejném cyklu o 50 % více dat než původní NRZ (Non Return to Zero).

„Nová generace grafických pamětí DRAM bude uvedena na trh v souladu s poptávkou v oboru a my plánujeme pokračovat v našem vedoucím postavení v této oblasti,“ vyjádřil se Yongcheol Bae, výkonný viceprezident týmu plánování paměťových produktů ve společnosti Samsung Electronics.

GDDR7 nejspíš uvidíme ve spotřebitelském segmentu v akci až roku 2025 (popřípadě koncem roku 2024). Dle nejnovějších informací totiž Nvidia vydá nástupce současné řady GPU Ada Lovelace právě až v roce 2025. AMD má novou RDNA 4 vydat již v následujícím roce, ale debut se pravděpodobně odehraje v posledních měsících.